Lokalisering av speciallärarutbildningarna

Skriftlig fråga 2007/08:994 av Damberg, Mikael (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-03-19
Anmäld
2008-03-20
Besvarad
2008-03-27
Svar anmält
2008-03-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 mars

Fråga

2007/08:994 Lokalisering av speciallärarutbildningarna

av Mikael Damberg (s)

till statsrådet Lars Leijonborg (fp)

Den 21 april 2007 tog regeringen beslut om att återinföra speciallärarutbildningen. Utbildningen är 90 högskolepoäng, det vill säga tre terminer, och förkunskapskravet är att man har tagit lärarexamen. Två månader senare, den 28 juni, tog regeringen beslut om att ge nio lärosäten rätten att bedriva utbildningen från och med i höst. Med ett undantag (det blev Karlstads universitet i stället för Lunds universitet) var det exakt samma lärosäten som i dag har rätt att utfärda specialpedagogexamen.

Lärarutbildningarna är för närvarande föremål för kvalitetsgranskning av Högskoleverket. Praxis för beslut om vilka lärosäten som ska få anordna en utbildning är att de sökande högskolorna skickar ansökan med underlag till Högskoleverket. Högskoleverket utser en bedömargrupp som granskar förutsättningarna att ge utbildningen. Denna grupp granskar utbildningens kvalitet utifrån ansökan, och i regel görs även platsbesök. Utifrån detta underlag fattar regeringen sedan beslut.

Jag menar att detta är en klok ordning, som tillförsäkrar att beslut om var en utbildning ska hamna inte fattas på annat än sakliga och vetenskapliga grunder. Förfarandet borde vara en central del av statsmaktens kvalitetssäkring.

Inför beslutet om var speciallärarutbildningarna skulle placeras avstod regeringen av någon anledning från att hämta in Högskoleverkets bedömning.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet:

Varför inhämtade inte statsrådet en expertbedömning från Högskoleverket innan regeringen fattade beslutet om vilka lärosäten som ska få bedriva speciallärarutbildning från hösten?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:994 besvarad av Statsrådet Lars Leijonborg

den 27 mars

Svar på fråga

2007/08:994 Lokalisering av speciallärarutbildningarna

Statsrådet Lars Leijonborg

Mikael Damberg har frågat mig varför jag inte inhämtade en expertbedömning från Högskoleverket innan regeringen fattade beslutet om vilka lärosäten som ska få bedriva speciallärarutbildning.

Skolan har ett stort behov av kompetens som kan ge individanpassad hjälp till elever i behov av särskilt stöd för sin språk‑, skriv- och läsutveckling eller matematikutveckling. Mot denna bakgrund infördes speciallärarexamen.

Lärosäten som har specialpedagogexamen bör enligt regeringens bedömning också kunna anses uppfylla kraven för speciallärarexamen, eftersom examensbeskrivningarna till stor del överensstämmer. Karlstads universitet, som inte har examensrätt för specialpedagogexamen, har inom ramen för sin lärarutbildning en tydlig profil som anknyter till speciallärarutbildningen.

Det var också angeläget att utbildningen skulle komma i gång så fort som möjligt för att täcka behovet av speciallärarkompetens i skolan.

Jag vill betona att jag delar Mikael Dambergs uppfattning att ett utlåtande från Högskoleverket bör inhämtas i de fall regeringen fattar beslut om examensrätt för lärosäten. Jag har fullt förtroende för Högskoleverket och dess utvärderingsverksamhet och jag ser fram emot att ta del av kommande utvärderingar av speciallärarutbildningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.