Lönekrav vid arbetskraftsinvandring

Skriftlig fråga 2020/21:836 av Katarina Brännström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-03
Överlämnad
2020-12-03
Anmäld
2020-12-04
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson intervjuades nyligen i Sydsvenskan. En del av intervjun handlade om arbetskraftsinvandring och regelverket för arbetskraftsinvandring. Av intervjun framkommer att justitie- och migrationsministern ser en reformering av regelverket för arbetskraftsinvandringen som sin stora uppgift under mandatperioden.

Samtidigt finns en överenskommelse inom januariavtalet att dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas.

Moderaterna delar bilden av att det finns problem med gällande regelverk och har skarpa förslag om förändringar. Ett av förslagen handlar om höjda lönekrav vid fast anställning. Moderaterna vill höja försörjningskravet till motsvarande lägstanivå på heltid enligt kollektivavtal eller vad som är brukligt i yrket eller branschen. Det är en viktig förändring som behöver komma till stånd.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Är ministern beredd att ta initiativ för att höja lönekraven till den nivå som Moderaterna förslår?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:836 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på fråga 2020/21:836 av Katarina Brännström (M)
Lönekrav vid arbetskraftsinvandring

Katarina Brännström har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ för att höja lönekraven till den nivå Moderaterna föreslår.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över det svenska systemet för arbetskraftsinvandring. Syftet är att göra det lättare för högkvalificerade personer att jobba i Sverige och samtidigt ta ett brett grepp om problemen med missbruk och exploatering. Det kan vara befogat för arbetskraftsinvandrare att arbeta deltid, till exempel för att kombinera arbete med studier. Samtidigt är deltidsarbetande en grupp som kan ha en förhöjd risk för exploatering. Den särskilda utredaren ska därför kartlägga i vilken utsträckning deltidsarbetande arbetskraftsinvandrare, särskilt i arbetskraftsintensiva branscher, är utsatta för exploatering och vid behov lämna förslag på åtgärder. Utredaren har även fått i uppdrag att ta ställning till om det ska införas ett försörjningskrav för familjemedlemmar till arbetskraftsinvandrare. Ett sådant krav påverkar naturligtvis inkomstkravet för arbetstillstånd om man har medföljande familjemedlemmar.

Uppdraget ska i den del som rör bland annat försörjningskrav för familjemedlemmar redovisas i ett delbetänkande senast den 1 februari 2021. Övriga delar ska redovisas senast den 1 november 2021.

Stockholm den 16 december 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.