luftpistoler eller soft air guns

Skriftlig fråga 2001/02:307 av Nisser, Per-Samuel (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-29
Anmäld
2001-12-04
Besvarad
2001-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 november

Fråga 2001/02:307

av Per-Samuel Nisser (m) till justitieminister Thomas Bodström om luftpistoler eller soft air guns

Soft air guns

är en form av luftpistoler som enbart får säljas till ungdomar över 18 år. Runt om i landet finns exempel på barn som är under 18 år och som köpt eller kommit över denna typ av "vapen". Det är mycket svårt att se vilket vapen det är, då det ofta är en exakt kopia av ett riktigt vapen. Soft air guns har beslagtagits vid skolor, och polisen säger att de liknar riktiga vapen och kan vid ett hot eller stressat läge orsaka stora problem.

Vapenlagen säger att luftpistoler inte får innehas av personer under 18 år. Syftet är att yngre personer inte ska ha dessa vapen då de kan hanteras på ett felaktigt sätt. Risken är när soft air guns är så lika riktiga vapen att personer som använder dem kan hamna i lägen där omgivningen tror att vapnen är riktiga. Då måste polisen agera som om vapnen är skarpa.

Det finns även en rättslig aspekt. När en person använder detta vapen vid hot, att det då inte bedöms som om vapnet vore skarpt. Med andra ord ett rån med en soft air gun skulle inte ge samma påföljd som ett rån med ett riktigt vapen.

Några länder har bestämmelser att s.k. soft air guns inte får vara exakta kopior, utan ska ha en tydlig skarp färg som avviker.

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att förhindra att s.k. soft air guns kommer i händerna på barn och då kan förväxlas med riktiga vapen?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:307 besvarad av

den 5 december

Svar på fråga 2001/02:307 om luftpistoler eller soft air guns

Justitieminister Thomas Bodström

Per-Samuel Nisser har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra att s.k. soft air guns kommer i händerna på barn och då kan förväxlas med riktiga vapen.

Soft air guns

är ett samlingsnamn på en typ av vapen, vanligen tillverkade i plast, som är avsedda för målskjutning med plastkulor. Kulan skjuts ut med hjälp av antingen gas, kolsyra, luft eller en fjäderanordning. Vapnen har en relativt ringa effekt. Till det yttre är soft air guns, i likhet med vissa andra typer av vapenattrapper, emellertid ofta mycket lika ordinära handeldvapen. Detta har lett till incidenter där polis uppfattat vapnen som ett verkligt hot mot liv och hälsa och därför stått i begrepp att använda sina tjänstevapen i nödvärn. Risken att soft air guns ska komma till användning vid rån och annan liknande brottslighet är också stor.

Kolsyre-, luft- eller fjädervapen av sådan typ som soft air guns får inte utan tillstånd innehas av personer under 18 år. Det råder alltså inte något absolut förbud för personer under 18 år att inneha sådana vapen men innehavet är tillståndspliktigt. Det förekommer emellertid att personer under 18 år innehar soft air guns och även mer traditionella luftvapen utan tillstånd. I syfte att komma till rätta med detta problem har Rikspolisstyrelsen i maj i år i sin rapport till regeringen om vapenlagstiftningen föreslagit att luft-, kolsyre- och fjädervapen ska få saluföras endast av vapenhandlare. En sådan ordning skulle innebära att vapnen kommer att säljas av personer som har ingående kunskap om vapenlagstiftningen och de åldersgränser som finns där. Förslaget bereds för närvarande i Justitiedepartementet.

Det är naturligtvis allvarligt att innehav av soft air guns och andra typer av vapenattrapper kan leda till situationer där människors liv och hälsa sätts på spel. Detta gäller såväl barn som vuxna. I ett frågesvar tidigare i år gav jag uttryck för uppfattningen att det finns behov av att överväga frågan om åtgärder för att begränsa förekomsten av vapenattrapper vidare i enlighet med vad regeringen uttalade i propositionen En skärpt vapenlagstiftning (prop. 1999/2000:27). Jag avser således att återkomma i frågan.

I sin fråga pekar Per-Samuel Nisser också på att ett rån som begås med hjälp av en soft air gun inte anses lika allvarligt som ett rån där ett riktigt handeldvapen används. Att det normalt bedöms som mer allvarligt att hota någon med ett livsfarligt skjutvapen än med en vapenattrapp som inte kan förorsaka någon större fysisk skada tycker jag är högst rimligt. En omständighet som jag skulle vilja framhålla är att det normalt torde vara betydligt lättare att bearbeta och lämna en händelse där man blivit utsatt för hot bakom sig om man vet att hotet inte inneburit någon allvarligare fara.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.