Mål för nya bilars klimatpåverkan

Skriftlig fråga 2005/06:411 av Ångström, Lars (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-18
Anmäld
2005-11-18
Besvarad
2005-11-23
Svar anmält
2005-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 november

Fråga 2005/06:411 av Lars Ångström (mp) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Mål för nya bilars klimatpåverkan

Sverige har den mest bränsleslukande bilparken i Europa och koldioxidutsläppen per ny såld bil ligger i särklass högst, drygt 20 % över genomsnittet i EU. De nya bilarnas utsläpp i Sverige uppgick år 1995 till 221 gram koldioxid per kilometer, vilket reducerades till 197,5 gram per kilometer år 2000. Sedan stannade utvecklingen och år 2004 är nivån oförändrad.

EU:s mål är att senast 2010 ha minskat nya bilars koldioxidutsläpp till i genomsnitt 120 gram per kilometer och EU:s frivilliga avtal med bilindustrin har som mål att de genomsnittliga koldioxidutsläppen från nya personbilar ska vara högst 140 gram per kilometer till 2008@2009. Det motsvarar en minskning med ca 25 % jämfört med 1995.

Märkligt nog har Sverige inget mål på området. Det finns en mycket stor potential att minska nya bilars koldioxidutsläpp genom att påverka valet av nya bilar till ett mer energisnålt bilval. Arbetet skulle underlättas av ett nationellt mål.

Jag vill fråga statsrsådet:

Avser statsrådet att ta initiativ till ett nationellt mål för nya bilars koldioxidutsläpp och till en strategi som kan leda till att målet uppnås?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:411 besvarad av

den 23 november

Svar på fråga 2005/06:411 om mål för nya bilars klimatpåverkan

Statsrådet Lena Sommestad

Lars Ångström har frågat mig om jag avser att ta initiativ till ett nationellt mål för nya bilars koldioxidutsläpp och till en strategi som kan leda till att målet uppnås.

Jag är oroad över de ökande utsläppen av koldioxid från vägtrafiksektorn. Därför framhöll jag under ministerrådsmötet i Luxemburg den 14 oktober 2004 att den nuvarande frivilliga överenskommelsen med fordonsindustrin om att minska koldioxidutsläppen hos lätta fordon bör följas upp av ett nytt åtagande som även inkluderar tunga fordon. Dessutom framförde jag, liksom ministrar från flera andra medlemsländer, att EU bör överväga lagstiftning på detta område, om de frivilliga överenskommelserna inte leder till ett tillfredsställande resultat.

Emellertid kan inte en enskild EU-medlemsstat införa nationella utsläppskrav för fordon som skiljer sig från EU:s regler. Det är EU:s direktiv för typgodkännande av motorfordon och av släpvagnar till motorfordon (70/156/EEG med tillhörande ändringsdirektiv) som hindrar en medlemsstat att förbjuda saluföring, ibruktagande och registrering av ett inom EU typgodkänt fordon. Därför skulle ett nationellt mål för nya bilars koldioxidutsläpp bli verkningslöst.

Däremot har regeringen i propositionen Transportpolitik för en hållbar utveckling (1997/98:56) fastställt att utsläppen av koldioxid från transporter i Sverige bör år 2010 ha stabiliserats på 1990 års nivå.

I budgetpropositionen för 2006 (2005/06:1) aviserar regeringen att fordonsskatten för lätta fordon ska läggas om till att vara koldioxidbaserad. En sådan fordonsskatt kommer att gynna bilar med låga koldioxidutsläpp. Vidare föreslår regeringen reducerat förmånsvärde för vissa miljöbilar. Därtill har regeringen i budgetpropositionen för 2006 gjort klart att koldioxidneutrala fordonsbränslen bör ges konkurrenskraftiga skattevillkor även efter 2008.

I propositionen Svenska miljömål (2004/05:150) har regeringen vidareutvecklat åtgärdsstrategin Effektivare energianvändning och transporter, som syftar till att minska utsläppen från energi- och transportsektorerna och öka andelen förnybar energi. Strategin innehåller flera förslag till åtgärder för att minska koldioxidutsläppen från vägtrafiksektorn, såsom ett lagförslag om skyldighet för tankstationer att tillhandahålla förnybara fordonsbränslen samt en ändring i specifikationen för miljöklass 1 diesel för att göra det möjligt att blanda i upp till 5 % RME i all diesel. På EU-nivå verkar regeringen för att den tillåtna mängden av etanolinblandning i bensin höjs till 10 %.

Regeringen har därtill givit Vägverket i uppdrag att lämna förslag på en ny miljöbilsdefinition som även omfattar energieffektiva konventionella bilar. Den nya miljöbilsdefinitionen ska användas vid statliga myndigheters upphandling och leasing av bilar.

Jag avser således inte att ta initiativ till ett nationellt mål för nya bilars koldioxidutsläpp. Däremot kommer jag aktivt att arbeta för effektiva och gemensamma styrmedel inom EU för att begränsa koldioxidutsläppen från vägtrafiksektorn. Detta är mycket betydelsefullt för att uppnå utsläppsminskningar såväl i Sverige som i EU.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.