Målet om lägst arbetslöshet i EU

Skriftlig fråga 2015/16:220 av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-11-04
Överlämnad
2015-11-04
Anmäld
2015-11-05
Sista svarsdatum
2015-11-11
Svarsdatum
2015-11-12
Besvarad
2015-11-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den svenska arbetslösheten ligger i dag på 7,2 procent säsongsrensat, vilket kan översättas till ungefär 370 000 personer. Regeringen har samtidigt ett mål om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 vilket med dagens arbetslöshetssiffror i EU nås om Sverige till dess minskar arbetslösheten med 3 procent eller motsvarande 150 000 personer.

I regeringens egen budget slås fast att den föreslagna ekonomiska politiken leder till att sysselsättningen dämpas. I ett svar på en skriftlig fråga från Fredrik Schulte (M) slår finansministern fast att sysselsättningen i offentlig sektor kommer att öka med i genomsnitt 1,2 procent per år 2015–2019.

Regeringens hittills föreslagna satsningar når alltså inte upp till det utsatta målet. Samtidigt finns möjligheten att andra EU-länder ytterligare pressar tillbaka arbetslösheten vilket gör det ännu svårare för Sverige att uppnå målet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Står finansministern och regeringen fortfarande bakom sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet trots att regeringens föreslagna reformer inte kommer i närheten av att uppnå detta?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:220 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2015/05004/E5

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:203 av Fredrik Schulte (M) Arbetslöshetsmålet och fråga 2015/16:220 av Jesper Skalberg Karlsson (M) Målet om lägst arbetslöshet i EU

Fredrik Schulte har frågat mig hur regeringen ska nå lägst arbetslöshet i EU år 2020 om de tidigare framlagda satsningarna inte räcker till. Mot samma bakgrund har Jesper Skalberg Karlsson frågat mig om regeringen fortfarande står bakom målet. Jag ger här svar på båda frågorna.

Att minska arbetslösheten varaktigt är fortsatt en av regeringens viktigaste uppgifter och målet tydliggör prioriteringarna för den ekonomiska politiken. Det kommer att krävas ett långsiktigt reformarbete för att öka sysselsättningen, pressa tillbaka den höga arbetslösheten och för att möta utmaningarna framöver.

Det ekonomiska läget har förändrats sedan våren 2013, då målet först presenterades. Konjunkturutvecklingen har blivit något svagare än vad som då bedömdes. Utmaningen har också vuxit till följd av att den tilltagande oron i omvärlden gör att allt fler människor med skyddsbehov kommer till Sverige de närmaste åren. Denna befolkningstillväxt bedöms på längre sikt innebära flera sysselsatta och en starkare ekonomisk utveckling. Samtidigt tar det tid för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden vilket bedöms leda till en initialt högre arbetslöshet. Det är därför än mer angeläget med åtgärder som bekämpar arbetslöshet.

Mot denna bakgrund kommer regeringen att återkomma med ytterligare åtgärder för lägre arbetslöshet i kommande budgetpropositioner.

Stockholm den 12 november 2015

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.