Mandéernas ledare

Skriftlig fråga 2005/06:2045 av Widman, Allan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-21
Besvarad
2006-08-30
Besvarad
2006-09-04
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 augusti

Fråga 2005/06:2045 av Allan Widman (fp) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Mandéernas ledare

Just nu pågår en konferens i Malmö för det mandeiska folket. Mandéernas religiösa ledare, deras biskop, som lever i Irak är inbjuden att delta i konferensen. Biskopen har dock nekats visum och kommer därför inte till konferensen. Det är egendomligt att han har nekats visum och det är svårt att inte dra en parallell till när flyktingministern i Hamasregeringen besökte Malmö tidigare under året.

Det är min uppfattning att det minsta Sverige kan göra för att stödja denna religiösa minoritet är att ge dem ett tillfälle att tillsammans med sin ledare diskutera sin sak.

Jag vill därför fråga ministern vilka åtgärder han är beredd att vidta för att denna målsättning ska uppfyllas.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2045 besvarad av

den 30 augusti

Svar på fråga 2005/06:2045 om mandéernas ledare

Statsrådet Barbro Holmberg

Allan Widman har frågat vilka åtgärder utrikesministern är beredd att vidta för att ge den religiösa minoritetsgruppen mandéer tillfälle att tillsammans med deras ledare diskutera deras sak.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Beslut i viseringsärenden fattas av Migrationsverket eller av utlandsmyndighet efter delegering från verket och föregås av en individuell prövning inom ramen för Schengenregelverket. Det grundläggande syftet med EU:s viseringspolitik är att upprätthålla en reglerad invandring byggd på enhetliga regler, och samtidigt skapa förutsättningar för största möjliga öppenhet. Under år 2005 fattades beslut i omkring 176 000 viseringsärenden. Av samtliga beslut var ca 88 % bifall. Under perioden januari@juli 2006 fattades beslut i 114 000 viseringsärenden. Av dessa beslut var ca 87 % bifall. Det finns alltså redan inom ramen för gällande system goda möjligheter för internationella kontakter och internationellt utbyte av olika slag. Det är dock som tidigare nämnts Migrationsverket eller en utlandsmyndighet som fattar viseringsbeslut och jag kan som minister inte uttala mig om handläggningen av enskilda ärenden.

Vad gäller situationen i Irak ser den svenska regeringen mycket allvarligt på det våld som drabbar landets invånare i dagsläget. Mänskliga rättigheter måste respekteras och invånarna måste åtnjuta skydd från våld, terrorism och förföljelse.

Sverige står bakom den irakiska regeringens strävan att skapa ett sammanhållet och stabilt Irak där människor oavsett etnisk bakgrund eller religiös tillhörighet kan känna trygghet och delaktighet. Sverige kommer att verka för att det internationella samfundet ger sitt stöd till den irakiska regeringen i dess arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.