Människohandel och tiggeri

Skriftlig fråga 2012/13:625 av Stenberg, Maria (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-06-27
Anmäld
2013-06-27
Besvarad
2013-07-03
Besvarad
2013-07-11
Svar anmält
2013-08-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 juni

Fråga

2012/13:625 Människohandel och tiggeri

av Maria Stenberg (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Tiggeriet ökar i omfång både i Sverige och i övriga Europa, vilket har uppmärksammats av såväl allmänheten som berörda myndigheter. De stora sociala skillnaderna i Europa gör att många människor söker sig utanför sitt eget lands gränser för att skapa en bättre framtid för sig själva och sina barn. De vill förverkliga sina drömmar om ett bättre liv och satsar då sina sista pengar eller tar lån för att göra detta möjligt. För de allra flesta förbättras inte livet, då de har svårt att hitta arbete och bostad. Detta leder till att de söker andra alternativ, där tiggeriet är ett av flera. Åtgärder behöver vidtas för att förhindra att dessa människor utnyttjas.

Det blir allt vanligare att både vuxna och barn står och tigger på gator och torg. Samma människor står dag ut och dag in på samma ställe och tigger, vilket gör att det upplevs som ett organiserat tiggande. Det är svårt att avgöra om det sker i form av människohandel eller om det är olika grupper som på eget initiativ har gått samman för att tigga. Tiggarna befinner sig dock i en mycket utsatt situation.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att förhindra att människohandelns offer utnyttjas som tiggare?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:625 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 3 juli

Svar på fråga

2012/13:625 Människohandel och tiggeri

Justitieminister Beatrice Ask

Maria Stenberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra att människohandelns offer utnyttjas som tiggare.

Regeringens ambition är att agera kraftfullt mot människohandel i alla dess former. Vi har vidtagit en rad åtgärder för att bekämpa prostitution och människohandel för sexuella ändamål. En viktig insats har varit att öka kunskapen hos berörda myndigheter och samverkan mellan dem. Länsstyrelsen i Stockholms län har sedan 2009 ett nationellt uppdrag att utveckla samordningen och samverkan rörande just prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Detta har förbättrat myndigheternas arbete.

Men även andra former av människohandel måste bekämpas. Det kan handla om exempelvis tvångsarbete, avlägsnande av organ eller tiggeri. Inte sällan är barn inblandade.

Regeringen gav i april i år Länsstyrelsen i Stockholms län ett utvidgat uppdrag att på nationell nivå samordna arbetet mot alla former av människohandel. För att ett sådant arbete ska bli effektivt ska också Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Migrationsverket, Rikspolisstyrelsen, Skatteverket, Socialstyrelsen och Åklagarmyndigheten medverka. Också frivilligorganisationer liksom internationella aktörer har en viktig roll att spela. Svenska myndigheter ska även vara aktiva i det internationella samarbetet.

Barn som är offer för människohandel och tvingas till tiggeri far illa. Förövarna utsätter dem inte bara för svåra kränkningar utan förnekar dem även grundläggande rättigheter, som till exempel att gå i skolan. Därför har regeringen i uppdraget särskilt pekat på behovet av att skydda barn. Förbättrad samverkan mellan berörda myndigheter ökar möjligheterna att tidigt upptäcka och identifiera barn som är utsatta för eller riskerar att utsättas för människohandel och barn som är indirekt drabbade av människohandel.

Jag följer noga utvecklingen när det gäller människohandel och tiggeri och är beredd att överväga ytterligare åtgärder om det visar sig nödvändigt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.