Mänskliga rättigheter för bahaier i Iran

Skriftlig fråga 2009/10:535 av Bargholtz, Helena (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-02-17
Anmäld
2010-02-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2010-03-02
Besvarad
2010-03-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 februari

Fråga

2009/10:535 Mänskliga rättigheter för bahaier i Iran

av Helena Bargholtz (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Medlemmar i den religiösa rörelsen bahai, som uppstod i Iran i mitten av 1800-talet, tolereras inte av den iranska regimen. De förföljs och diskrimineras av religiösa skäl. Bahairörelsen har ungefär 300 000 medlemmar och är den största religiösa minoriteten, men erkänns inte som sådan av regimen. Förtryck och förföljelse mot medlemmarna hårdnar och deras mänskliga rättigheter kränks på en rad olika områden. Detta har ökat sedan 2005. Nu är flera anhängare fängslade på godtyckliga grunder.

Ett skäl till den iranska regimens förföljelse är att denna religiösa grupp varken bekänner sig till islam eller kristendomen. Man bekänner sig till en helt egen religion.

FN och en rad internationella organ har fördömt den iranska regimens kränkande behandling av bahaierna.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga vilka åtgärder utrikesministern är beredd att vidta för att motverka förföljelsen och diskrimineringen av medlemmarna i den religiösa rörelsen bahai.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:535 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 2 mars

Svar på fråga

2009/10:535 Mänskliga rättigheter för bahaier i Iran

Utrikesminister Carl Bildt

Helena Bargholtz har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att motverka förföljelsen och diskrimineringen av medlemmarna i den religiösa rörelsen bahai.

Låt mig börja med att understryka att jag delar Helena Bargholtz oro över situationen för bahaier och andra religiösa minoriteter i Iran. Förtryck på grund av religiös övertygelse är oacceptabelt. Alla medborgare i ett land bör självfallet ha samma politiska och medborgerliga rättigheter.

Sverige verkar, både enskilt och inom ramen för EU och FN, för att Iran ska respektera de mänskliga rättigheterna. Iran granskades av FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève den 15 februari i år. Bahaiernas situation var ett av tre ämnen som Sverige fokuserade på vad gällde Iran. Dessutom antar FN:s generalförsamling årligen en resolution som EU ställer sig bakom, där oro uttrycks över bristen på respekt för de mänskliga rättigheterna i landet, inklusive för religiösa minoriteter som till exempel bahaierna. EU har vid flertalet tillfällen uppmärksammat bahaiernas situation, senast genom en deklaration av den höga representanten å EU:s vägnar den 12 januari i år och Europaparlamentets resolution om Iran från den 10 februari.

Jag kan försäkra Helena Bargholtz att Sverige även fortsättningsvis bilateralt liksom via EU och FN kommer att verka för att förbättra respekten för de mänskliga rättigheterna i Iran.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.