mänskliga rättigheter i Armenien

Skriftlig fråga 2001/02:980 av Ayoub, Magda (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-02
Anmäld
2002-04-09
Besvarad
2002-04-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 april

Fråga 2001/02:980

av Magda Ayoub (kd) till utrikesminister Anna Lindh om mänskliga rättigheter i Armenien

Armenien beviljades medlemskap i Europarådet den 27 januari 2001. I samband därmed åtog sig landet att inom ett år efter inträdet i Europarådet avkriminalisera homosexuella relationer mellan vuxna. Armenien har dessvärre inte fullföljt sitt åtagande. Den lag som kriminaliserar homosexualitet finns fortfarande kvar. Det finns dessutom uppgifter om att flera personer har avrättats i Armenien för homosexualitet.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta med anledning av att Armenien inte fullföljt sina åtaganden vilka följer av medlemskapet i Europarådet?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:980 besvarad av

den 11 april

Svar på fråga 2001/02:980 om mänskliga rättigheter i Armenien

Utrikesminister Anna Lindh

Magda Ayoub har frågat mig vilka åtgärder regeringen kommer att vidta med anledning av att Armenien inte fullföljt sitt åtagande gentemot Europarådet vad gäller avkriminaliserandet av homosexuella relationer mellan vuxna.

Diskriminering och bestraffning av människor enbart på grund av deras sexuella läggning står i strid med den grundläggande principen om alla människors lika värde och rättigheter såsom fastställt i artikel 3 i Europarådets stadgar. En lagstiftning som innebär diskriminering av homosexuella är självfallet oacceptabel.

Armenien har inför Europarådets parlamentarikerförsamling åtagit sig att inom ett år efter inträdet i Europarådet, dvs. före den 25 januari i år, anta den andra (specifika) delen av strafflagen, och därigenom avskaffa dödsstraffet samt avkriminalisera homosexuella relationer som mellan vuxna, inletts med samtycke. Armenien har dessvärre inte fullföljt sitt åtagande. I första hand ankommer det på parlamentarikerförsamlingen att följa upp efterlevnaden av de åtaganden som Armenien gjort. Men även ministerkommittén och Sverige kommer att följa upp dessa åtaganden.

Det bör noteras att det i sista hand kan bli Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna som, när ett konkret mål aktualiseras, kommer att bedöma om och hur t.ex. den armeniska lagstiftningen och dess tillämpning står i överensstämmelse med den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, framför allt dess artikel 8 om rätten till privat- och familjeliv. Skulle domstolen finna att den nationella lagstiftningen strider mot Europakonventionen, är Armenien skyldigt att vidta sådana åtgärder, inklusive lagändring, att framtida kränkningar inte kan ske.

Sverige verkar bl.a. för att frågan om Armeniens fortsatta demokratisering liksom landets uppfyllande av villkoren för medlemskapet i Europarådet tas upp i den dialog, som förs mellan EU och Armenien inom ramen för det partnerskaps- och samarbetsavtal som ingåtts. Vidare har OSSE:s kontor i Jerevan bl.a rekommenderat förbättringar i Armeniens lagstiftning inte minst i syfte att hjälpa landet att efterleva åtaganden gentemot Europarådet. Sverige kommer att fortsätta att påtala och uppmärksamma dessa frågor i de sammanhang där det är lämpligt och bäst tjänar saken.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.