Till innehåll på sidan

mänskliga rättigheter i Colombia

Skriftlig fråga 1998/99:427 av vice talman Eva Zetterberg, andre (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-03-05
Anmäld
1999-03-09
Besvarad
1999-03-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:427 av andre vice talman Eva Zetterberg (v) till statsrådet Pierre Schori om mänskliga rättigheter i Colombia

den 5 mars

 

Situationen vad gäller mänskliga rättigheter i Colombia är mycket alarmerande. Under en vecka i februari besökte en europeisk parlamentarikerdelagation, inbjuden av Caritas och den colombianska biskopskonferensen, landet. Från svensk sida deltog Gustaf von Essen, Caritashandläggare och jag själv. Vi kunde konstatera att den nytillträdande presidentens initiativ till fredsförhandlingar är lovvärt, men ännu inte lett till fredsavtal med gerilllan, minskat antal övergrepp från paramililitära grupper eller konkreta förbättringar i övrigt.

Från svensk sida har ett starkt intresse för Colombia markerats bl.a. genom att stödet till enskilda organisationers och kyrkans arbete för mänskliga rättigheter och regionala insatser för flyktingar fått ökat anslag i budgeten. Det visar sig också i att flera svenskar arbetar inom olika FN-organ, nu senast genom utnämnandet av en svensk som chef för FN-kontoret för mänskliga rättigheter. Men för att ha god kunskap om specifikt MR-frågor och MR-insatser krävs också att den svenska ambassaden kan ha en särskild handläggare avsedd för detta. Den utlovade förstärkningen har hittills inte kommit.

 

När kommer den utlovade förstärkningen för arbetet med mänskliga rättigheter i Colombia?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:427 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:427 om mänskliga rättigheter i Colombia
    Statsrådet Pierre Schori

 

Eva Zetterberg har ställt en fråga om när den planerade förstärkningen av ambassaden i Bogotá för arbete med mänskliga rättigheter kommer att ske.

Frågeställaren konstaterar det starka intresse den svenska regeringen har för utvecklingen i Colombia. Jag vill understryka detta genom att hänvisa till de svar på motioner, frågor och interpellationer i vilka regeringen tidigare redogjort för sin syn på situationen i Colombia och sitt agerande till stöd för ökad respekt för de mänskliga rättigheterna.

Det ökade biståndet är också ett tecken på det svenska engagemanget. Inom ramen för detta har Sida under en tid diskuterat en förstärkning av ambassaden i Bogotá. Planeringen har konkretiserats för innevarande budgetår (1999) genom att Sida, inom ramen för den gemensamma verksamhetsplanering som sker mellan UD och Sida för ambassadernas arbete, inkluderat en sådan personalförstärkning. Som frågeställaren påpekar, krävs det särskild kompetens inom såväl biståndsområdet som det allmänpolitiska området för den föreslagna befattningen. Sida har just inlett rekryteringsarbetet för tjänsten. Den normala förberedelsetiden för tillsättningar beräknar Sida till cirka sex månader.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.