Till innehåll på sidan

Mänskliga rättigheter och Nordkorea

Skriftlig fråga 2017/18:1145 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-04-04
Överlämnad
2018-04-05
Anmäld
2018-04-10
Svarsdatum
2018-04-11
Sista svarsdatum
2018-04-11
Besvarad
2018-04-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Nyligen besökte den nordkoreanske utrikesministern Sverige och träffade då bland annat utrikesminister Margot Wallström. Syftet med besöket, så som det rapporterats i medierna, var huvudsakligen att fokusera på de amerikanska och nordkoreanska relationerna samt Sveriges möjligheter att på olika sätt bistå och förmedla kontakter i det arbetet.

Samtidigt är det angeläget att alltid i kontakter med diktaturer ta upp frågor som rör mänskliga rättigheter. Den kommunistiska diktaturen Nordkorea är världens mest slutna land, och befolkningen är strängt övervakad. I The Economists demokratiindex ligger Nordkorea sist av alla självständiga stater. Human Rights Watch beskriver Nordkorea som en av världens mest repressiva stater. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka synpunkter och krav angående mänskliga rättigheter framförde utrikesministern vid besöket av Nordkoreas utrikesminister nyligen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1145 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1145 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)
Mänskliga rättigheter och Nordkorea

Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat mig vilka synpunkter och krav angående mänskliga rättigheter jag framförde vid besöket av Nordkoreas utrikesminister nyligen.

Den nordkoreanske utrikesministern Ri Yong Hos besök i mars skedde med utgångspunkt i det skyddsmaktsuppdrag Sverige har i Nordkorea för USA, Kanada och Australien. Läget på den koreanska halvön behandlades också, med hänsyn till frågans vikt. Regeringen anser att Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram är ett allvarligt hot mot internationell fred och säkerhet. Samtliga stater har ett ansvar att verka för en fredlig lösning och för att sanktionerna mot landet ska genomföras, i enlighet med de resolutioner FN:s säkerhetsråd har antagit om Nordkorea.

Regeringen ser med stor oro på den allvarliga situationen för de mänskliga rättigheterna i Nordkorea. 2017 gav regeringen ut 135 landspecifika rapporter om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer världen över. Nordkorea var ett av de granskade länderna och rapporten framhåller att grova, omfattande och systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna sker i Nordkorea. Brister finns på områden som de politiska rättigheterna, yttrandefrihet, mötesfrihet, dödsstraff, rätten till en tillfredsställande levnadsstandard och kvinnors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna.

Nordkorea har liksom alla stater skyldighet att leva upp till sina folkrättsliga förpliktelser om de mänskliga rättigheterna. Regeringen tar upp situationen med nordkoreanska företrädare i olika sammanhang. Under den nordkoreanske utrikesministerns besök uppmärksammade jag den fortsatt mycket allvarliga humanitära situationen, som försvårar för nordkoreaner att åtnjuta sina mänskliga rättigheter. I synnerhet har de humanitära svårigheterna påverkat barns och mödrars rätt till bästa uppnåeliga hälsa, med betydande förekomst av undernäring bland barn.

Stockholm den 11 april 2018

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.