Manuell service för tågresenärer

Skriftlig fråga 2013/14:527 av Zander, Solveig (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2014-03-26
Inlämnad
2014-03-26
Svar anmält
2014-04-02
Besvarad
2014-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 mars

Fråga

2013/14:527 Manuell service för tågresenärer

av Solveig Zander (C)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

SJ har varslat 400 anställda inom administration och försäljning. Varslet kommer inte att påverka tågtrafiken, men det kommer att påverka resenärerna. Givetvis är det bra att självbetjäningen förbättras och att det blir fler kundvärdar på perronger som visar till rätta. Det hjälper dess värre inte alla dem som inte kan hantera självbetjäning, till exempel äldre och funktionsnedsatta.

Givetvis uppskattas det att SJ använder sina pengar på rätt sätt och att bolaget ser över sina kostnader, men det får inte ske på bekostnad av dem som redan har det svårt i vårt samhälle. Något som kan tolkas som diskriminering. Många städer runt Mälardalen kommer att drabbas av stängda resebutiker. Det berör bland annat Uppsala, landets fjärde största stad, med ett mycket stort antal kunder i resebutiken. De tre andra storstäderna i landet berörs inte. Det har skapat oro och ilska bland dem som verkligen kommer att beröras av detta beslut. Något alternativ dit de ska vända sig för att få information om resandet och var de kan köpa sina biljetter har inte framgått.

Med hänvisning till ovanstående är min fråga till statsrådet:

Var och hur kan manuell information och biljettförsäljning fortsatt möjliggöras i Uppsala och på de platser där SJ stänger sina resebutiker?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:527 besvarad av Statsrådet Peter Norman

den 2 april

Svar på fråga

2013/14:527 Manuell service för tågresenärer

Statsrådet Peter Norman

Solveig Zander har frågat infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd om var och hur manuell information fortsatt kan möjliggöras i Uppsala och på de platser där SJ stänger sina resebutiker. Bakgrunden till frågan är att SJ, som tidigare aviserat kraftiga besparingsåtgärder, beslutat att lägga ned 18 resebutiker och däribland resebutiken i Uppsala. Ansvaret inom regeringen är fördelat så att det är jag som ska svara på frågan.

I grunden handlar detta om att SJ behöver bli mer effektiva även om nedläggningarna av resebutiker naturligtvis är beklagliga. Allt fler av SJ:s kunder köper sina tågbiljetter via digitala kanaler eller biljettombud, vilket innebär att behovet av resebutiker minskat. Enligt SJ köps närmare 9 av 10 biljetter via nätet. Det finns dock fortfarande möjlighet att köpa biljetter via telefon, biljettautomat och ombud. I samband med resebutikernas stängning har jag förstått att SJ nu inlett ett samarbete med Reitan, ägare till Pressbyrån och 7-Eleven, och resebyråkedjorna Resia och BIG Travel vilket ger nya försäljningsställen av SJ:s biljetter.

Det statliga ägandet i SJ AB förvaltas av Finansdepartementet. Det är dock SJ AB:s styrelse och ledning som har ansvar för den löpande förvaltningen av bolagets angelägenheter, däribland frågor som rör biljettförsäljning och informationsgivning avseende tågresor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.