Till innehåll på sidan

mark för barns fritid och statliga skärgårdsmarker

Skriftlig fråga 2004/05:2019 av Rask, Ola (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-07-08
Besvarad
2005-07-22
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 juli

Fråga 2004/05:2019

av Ola Rask (s) till socialminister Berit Andnor om mark för barns fritid och statliga skärgårdsmarker

Under försommaren kunde vi läsa i morgontidningarna om barn som inte får plats på sommarkoloni på grund av höjda avgifter. Vi vet också att många barn inte kommer ut på landet eller får någon resa eller alternativ tillvaro under sommarlovet. Det finns familjer vars ekonomi inte tillåter extra utgifter under sommarlovet vilket främst drabbar barnen.

Socialministern uttalade sig i frågan under försommaren och framförde med eftertryck nödvändigheten av samhälleliga insatser för att ge dessa barn möjlighet till rekreation och avkoppling under sitt sommarlov.

I samband med omstruktureringen av det svenska försvaret har staten sålt mark i skärgården till markägare med kravet att marken ska vara tillgänglig för allmänheten. I Stockholms skärgård finns redan i dag 400@500 vandrarhemsplatser för omgående användning som samhället äger. Jag har tagit initiativ i den här frågan tidigare i en motion som resulterade i utredning om utförsäljning av statlig försvarsanknuten mark. En särskild proposition om detta väntas till riksdagen i höst. Detta senare får ses som en lösning på litet längre sikt. Däremot finns redan i dag mark och lokaler för disposition för koloniverksamhet.

Därför vill jag fråga statsrådet vilka initiativ statsrådet avser att ta inför nästa sommarsäsong som kan underlätta att fler barn får möjlighet att på rimliga ekonomiska villkor kan delta i koloniverksamhet och uppleva ett välförtjänt sommarlov.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2019 besvarad av

den 22 juli

Svar på fråga 2004/05:2019 om mark för barns fritid och statliga skärgårdsmarker

Statsrådet Morgan Johansson

Ola Rask har frågat statsrådet Berit Andnor vilka initiativ hon avser att ta inför nästa sommarsäsong som kan underlätta att fler barn får möjlighet att på rimliga ekonomiska villkor delta i koloniverksamhet och uppleva ett välförtjänt sommarlov. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det övergripande målet för barnpolitiken är att barn och unga ska respekteras, ges möjlighet till utveckling och trygghet samt delaktighet och inflytande. Det offentligas ansvar för barns och ungas levnadsvillkor utformas dock mer konkret av många olika samhällsorgan på olika samhällsnivåer.

De viktigaste besluten som rör barn och ungdomar fattas på lokal nivå i framför allt kommuner. Det gäller bland annat frågor om barnomsorg, skola, socialtjänst och fritidsaktiviteter. Möjligheten att uppfylla de allmänna intentioner som finns i lagar och föreskrifter är därför i högsta grad beroende av kommunernas satsningar.

Den generella välfärdspolitiken är basen på nationell nivå. Ett av målen för den generella välfärdspolitiken är att garantera alla barn och unga en god start i livet. Välfärdspolitiken rymmer dessutom stöd till de mest utsatta grupperna @ familjer med svag ekonomi och barn med särskilda behov. En grundläggande uppgift är att skapa förutsättningar för jämlika uppväxtvillkor för alla barn oavsett förutsättningar, såsom härkomst, familjens ekonomiska ställning, kön och funktionshinder. En prioriterad fråga är att minska andelen barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer.

Jag har den 22 juni i år svarat på en skriftlig fråga som hade sin bakgrund i Majblommans Riksförbunds rapport angående hur ekonomisk utsatthet drabbar barn på sommarlovet när kommunerna inte erbjuder tillräckligt med platser på kollo. Jag vill i första hand hänvisa till mitt skriftliga svar på den frågan (svar på fråga 2004/05:1888).

Socialstyrelsen har dessutom i allmänna råd om ekonomiskt bistånd (SOSFS 2003:5) lämnat rekommendationer till stöd för bedömningen i vissa fall av den enskildes rätt till ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen. Om det finns särskilda skäl anges till exempel att socialtjänsten bör ge ekonomiskt bistånd till skäliga kostnader för rekreation. Om det finns barn i hushållet, bör nämnden göra en särskild bedömning av barnets behov. Bistånd bör räcka till kostnaden för till exempel en koloni- eller lägervistelse.

Jag vill understryka vikten av att kommuner följer socialtjänstlagen och anlägger ett barnperspektiv när de bedömer rätten till såväl ekonomiskt som annat bistånd till barnfamiljer som lever under ekonomiskt knappa förhållanden. I det här sammanhanget innebär ett barnperspektiv inom den kommunala verksamheten också att kommuner på bästa sätt utnyttjar de lokaler och den mark som kan disponeras för koloniverksamhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.