Mark för kärnkraftsutbyggnad

Skriftlig fråga 2021/22:657 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-16
Överlämnad
2021-12-16
Anmäld
2021-12-17
Svarsdatum
2022-01-03
Sista svarsdatum
2022-01-03
Besvarad
2022-01-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Sverige behöver mer fossilfri energi. Fram till år 2045 räknar man med att den ökade elektrifieringen av vårt samhälle, med transporter och industri, ska öka behovet av elenergi till det dubbla. För att de olika energislagen på bästa sätt ska interagera med varandra behövs planeringsbar energi som vatten och kärnkraft för att möjliggöra en kraftig utbyggnad av vindkraften. I norr finns de stora vattenkraftverken, men i söder fattas planeringsbar kraft och här passar därför kärnkraften bra.

Statsrådet Farmanbar har redan i den allmänna debatten sagt att det inte i dag finns formella hinder för en ny kärnkraftsutbyggnad i Sverige. Men det är en sanning med modifikation. Vissa grundkrav är lagstyrda, som den via miljöbalken. Det får bara byggas på de redan befintliga områdena med kärnkraft. Vidare måste bolaget som bygger äga den mark där kärnkraftverk ska byggas.

I dag finns bara reaktorer byggda på tre platser i Sverige, i Ringhals, Oskarshamn och Forsmark. På dessa platser finns i dag bara tre ägare, energibolagen Vattenfall, Uniper och Fortum. Vill dessa bolag inte bygga kärnkraft kan det inte, som det ser ut i dag, lagstiftningsmässigt byggas kärnkraft i Sverige.

Min fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Avser statsrådet att verka för en lagändring för att möjliggöra för andra bolag än dessa tre ovannämnda att bygga ny svensk kärnkraft om intresse finns?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:657 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

M2021/02416 Miljödepartementet Klimat- och miljöministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:657 av Lotta Olsson (M) om mark för kärnkraftsutbyggnad

Lotta Olsson har frågat statsrådet Khashayar Farmanbar hur regeringen avser att verka för en lagändring för att möjliggöra för andra bolag än Vattenfall, Uniper och Fortum att bygga ny svensk kärnkraft om intresse finns. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Enligt den reglering i miljöbalken (17 kap. 6 a §) som togs fram 2010 av den alliansregering som Fredrik Reinfeldt ledde, ska förutsättningar skapas för ett kontrollerat generationsskifte i det svenska kärnkraftsbeståndet. De principer som låg till grund för alliansregeringens energiuppgörelse 2009 och den efterföljande propositionen bekräftades senare i den partiövergripande energiöverenskommelse som slöts 2016. Energiöverenskommelsen resulterade i att riksdagen antog ett mål om 100 procent förnybar elproduktion till år 2040, men slog också fast att detta är ett mål och inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft.

Generationsskiftet i det svenska kärnkraftsbeståndet regleras i miljöbalken och lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet. Regeringen tillsatte den 29 juni 2017 en särskild utredare för att se över lagen om kärnteknisk verksamhet som den 1 april 2019 lämnade betänkandet Ny kärntekniklag – med förtydligat ansvar (SOU 2019:16). Betänkandet har remitterats och genomförts i vissa delar. Återstående förslag bereds nu i Regeringskansliet. Utöver detta planeras för närvarande inga ändringar i lagstiftningen.

Stockholm den 29 december 2021

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.