medicintillverkning

Skriftlig fråga 1997/98:758 av Larsson, Roland (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-05-15
Anmäld
1998-05-18
Besvarad
1998-05-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:758 av Roland Larsson (c) till socialministern om medicintillverkning

Pharmacia/Upjohn har nyligen meddelat att man beslutat lägga ned tillverkningen av läkemedlet Apekumarol. För tusentals patienter innebär det att man måste övergå till läkemedlet Waran som är det enda liknande preparat som kommer att finnas kvar på marknaden. Denna övergång som måste ske under mycket noggrann kontroll och provtagning kommer att förorsaka landstingen ökade kostnader med åtskilliga miljoner kronor. Men vad värre är kommer många patienter inte att klara denna övergång eftersom preparaten inte är helt lika och innehåller något olika substanser. För vissa skulle det ge svåra biverkningar och för andra skulle inte medicineringen ge avsedd effekt. Omställningen i sig innebär också risker för patienterna. Det aktualiserar frågan vem som har ansvaret för att inte, för vissa patientgrupper, livsviktiga mediciner försvinner bara för att ett enskilt läkemedelsföretag inte längre anser att tillverkningen är lönsam.

Min fråga till socialministern är därför:

Vad avser socialministern vidta för åtgärder för att trygga tillgången på livsviktiga mediciner när ett läkemedelsföretag av lönsamhetsskäl upphör med tillverkningen?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:758 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:758 om medicintillverkning
    Socialminister Margot Wallström

Roland Larsson har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att trygga tillgången på livsviktiga mediciner när ett läkemedelsföretag av lönsamhetsskäl upphör med tillverkningen. Frågan är ställd med anledning av att läkemedelsföretaget Pharmacia & Upjohn har beslutat lägga ned tillverkningen av läkemedlet Apekumarol.

Enligt uppgifter från Läkemedelsverket har Pharmacia & Upjohn beslutat att förlägga tillverkningen av Apekumarol till Italien. Därvid har emellertid kvalitetsproblem i tillverkningsprocessen uppstått varför läkemedlet inte kan levereras. Apekumarol har inte avregistrerats av Läkemedelsverket, utan läkemedlet har fortfarande ett godkännande för försäljning. Företaget har emellertid den 4 maj 1998 inkommit med begäran till Läkemedelsverket om avregistrering av läkemedlet fr.o.m. den l september 1998.

Om Apekumarol skulle avregistreras så tillåter inte läkemedelslagen (1992:859) att Läkemedelsverket tvingar företaget att tillhandahålla produkten.

Jag anser, liksom Roland Larsson, att det är ytterst olyckligt om Pharmacia & Upjohn upphör med försäljningen både med tanke på de kostnader detta kommer att förorsaka hälso- och sjukvården och de problem som kan drabba patienterna. Läkemedelsverket har emellertid uppgivit att det finns alternativa behandlingar varför ett akut försörjningsproblem inte kommer att uppkomma i Sverige.

De patienter som i dag använder Apekumarol kommer, precis som Roland Larsson påpekar, att bli hänvisade till Waran i stället. För att underlätta övergången till Waran har Läkemedelsverket publicerat riktlinjer om hur omställningen bör ske. Den absoluta majoriteten av patienterna får enligt Läkemedelsverket önskad effekt av Waran utan risk för andra biverkningar än de som Apekumarol ger. Slutligen kan påpekas att ett i Sverige icke godkänt läkemedel kan förskrivas på licens. När det gäller Apekumarol finns en godtagbar dokumentation att utgå ifrån så att Läkemedelsverket skulle kunna bevilja licens för t.ex. Apoteket AB att tillverka medlet. Ett sådant tillvägagångssätt medför dock mycket stora kostnader för läkemedelsförmånen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.