Till innehåll på sidan

Mer flexibla regler för frivilligt stöd till Ukraina

Skriftlig fråga 2023/24:468 av Erik Hellsborn (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-01-05
Överlämnad
2024-01-08
Anmäld
2024-01-16
Svarsdatum
2024-01-17
Sista svarsdatum
2024-01-17
Besvarad
2024-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

Det talas om krigströtthet i väst, om hur det i många länder syns en minskad vilja att fortsätta stödja Ukraina i deras försvarskamp mot de ryska angreppen. Om det blir så att det statliga stödet från omvärlden minskar betyder det att frivilla insatser och bidrag blir ännu viktigare. Från politikens sida behöver vi göra det lätt att hjälpa till.

Undertecknad träffade och samtalade för en tid sedan med grundaren av Quartermaster for Ukraine, en organisation som samlat in och levererat materiel för många miljoner till Ukraina. När man nyligen ville sända skyddsvästar stötte man dock på patrull. Export av dessa krävde undertecknade slutanvändarintyg. Den pluton inom den ukrainska armén som västarna var avsedda för var ovilliga att underteckna sådant. På grund av den korruption som alltjämt är en del av den ukrainska verkligheten fruktade soldaterna att överordnade befäl skulle lägga beslag på de dyrbara, moderna västarna om man fick vetskap om dem.

EU-kravet på slutanvändarintyg vid export av militär materiel finns givetvis av en anledning, men som exemplet ovan visar finns det ett behov av flexibilitet.

Med detta vill jag fråga statsrådet Johan Forssell:

 

Avser statsrådet och regeringen att verka för en mer flexibel lagstiftning på området, så att situationer såsom den ovan kan lösas?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:468 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD202 4 / 00245 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:468 av Erik Hellsborn (SD)

Mer flexibla regler för frivilligt stöd till Ukraina

Erik Hellsborn har frågat bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell om han och regeringen avser att verka för en mer flexibel lagstiftning för export av krigsmateriel.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som svarar på frågan.

Sveriges militära, politiska och ekonomiska stöd till Ukraina är regeringens främsta utrikespolitiska uppgift och kommer att fortsätta att vara det under de närmaste åren. Stödet från Sverige till Ukraina kommer därför att fortsätta. Frivilliga insatser har varit viktiga för att komplettera detta och något som regeringen uppmuntrar.

Exportkontroll av krigsmateriel är nationell kompetens, vilket medför att EU:s medlemsstater reglerar exporten på olika sätt. Slutanvändarintyg är ett viktigt verktyg för att motverka avledning av krigsmateriel till oönskade mottagare då det preciserar ansvaret för materielen till en organisatorisk enhet och en individ. Användningen av slutanvändarintyg är internationellt vedertagen och i princip alla mottagare av svensk krigsmateriel har väl etablerade system för att hantera och efterleva intygen. Undantag från användandet av slutanvändarintyg är inte en framkomlig väg för att undvika korruption och avledningsrisker.

Stockholm den 17 januari 2024

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.