Mer inhemskt drivmedel

Skriftlig fråga 2021/22:1381 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-29
Överlämnad
2022-03-30
Anmäld
2022-03-31
Svarsdatum
2022-04-06
Sista svarsdatum
2022-04-06
Besvarad
2022-04-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Drivmedelspriserna är en viktig fråga i Sverige just nu, och de är historiskt höga. Vi hör detta från företag allmänt och från transportbranschen speciellt. Man har efter pandemin en besvärlig situation, och nu slår de höga priserna till hårt mot branschen.

För lantbruken, där höga drivmedelspriser kan vara avgörande för om man ska fortsätta sin verksamhet eller inte. Och för alla dem som tvingas pendla med bil för att ingen annan kommunikation finns eller fungerar. Ska man fortsätta att jobba då drivmedelspriserna äter upp halva lönen?

Utöver skatten, som i Sverige är väldigt hög på drivmedel, är en stor prishöjande faktor hur inblandningen av biodrivmedel ser ut. I dag importerar Sverige ungefär 85 procent av allt biodrivmedel trots att vi har unika förutsättningar för att själva producera. Något som också skulle sänka kostnaderna för inblandningen. 

Min fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar är därför:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att öka produktionen av biodrivmedel i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1381 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

I2022/00824 Infrastrukturdepartementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1381 av Lotta Olsson (M)
Mer inhemskt drivmedel

Lotta Olsson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att öka produktionen av biodrivmedel i Sverige.

I dag exporterar och importerar Sverige biodrivmedel och råvaror för produktion av biodrivmedel. Utbud och efterfråga styr dessa flöden. En ökad svensk produktion av biodrivmedel skulle kunna öka den totala tillgången på hållbara förnybara drivmedel på den europeiska marknaden vilket också främjar klimatomställningen i andra medlemsländer. Det skulle också kunna bidra till att öka försörjningstryggheten för drivmedel och minska den svenska drivmedelsmarknadens sårbarhet mot omvärldshändelser, skapa jobb och bidra till regional utveckling. Genom att utveckla nya tekniker kan råvarubasen breddas genom att exempelvis restprodukter från jord- och skogsbruk kan användas i större utsträckning.

Regeringen gav därför Statens energimyndighet (Energimyndigheten) i uppdrag att utreda behovet av och utformningen av ytterligare styrmedel för att främja anläggningar för produktion av biodrivmedel med ny teknik där kostnaden är för hög för att drivmedlet i dag ska vara konkurrenskraftigt. Energimyndigheten redovisade sitt uppdrag i oktober 2021 och beredning av ärendet pågår i Regeringskansliet.

Regeringen beslutade 24 mars 2022 om en förordning som innebär att den som producerar biogas kan få stöd, om biogasen uppgraderas till samma kvalitet som naturgas. Det kan på sikt minska beroendet av import av fossil naturgas eftersom biogasen då till exempel kan ersätta naturgas i industrier eller användas som bränsle i gasbilar, tunga lastbilar och sjötransporter. I budgetpropositionen för 2022 avsattes 500 miljoner kronor i syfte att öka produktionen av biogas och stärka producenternas konkurrenskraft. Under 2023 och 2024 föreslås att 700 miljoner kronor per år tillföras för samma ändamål.

Stockholm den 6 april 2022

Khashayar Farmanbar

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.