Metro som del av TEN-T

Skriftlig fråga 2023/24:389 av Niels Paarup-Petersen (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-13
Överlämnad
2023-12-13
Anmäld
2023-12-14
Svarsdatum
2023-12-20
Sista svarsdatum
2023-12-20
Besvarad
2023-12-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Förhandling pågår mellan EU:s institutioner om det transeuropeiska transportnätet, TEN-T. Denna förordning klargör kriterier och grund för att söka medfinansiering från EU för infrastruktursatsningar inom transportnätet.

Ett av de ändringsförslag som lagts fram av Europaparlamentet, nummer 328, lyfter behovet av att där det är relevant, öka anslutningar med metro/light rail mellan flaskhalssektioner mellan två gränsöverskridande urbana noder. Appliceringen av en sådan skrivning är begränsad till ett fåtal investeringar men hade möjliggjort EU-finansiering av ett projekt som skapar nytta för såväl Sverige som Danmark: En tunnelbaneförbindelse under Öresund som kopplar de två urbana noderna Malmö och Köpenhamn ännu tätare samman – Öresundsmetron. 

Regeringen har signalerat att de vill prioritera arbetspendling och ökad kapacitet för gods i sin strategi för infrastrukturen. Cirka 30 000 resor per dygn sker i dag med tåg över Öresund, en siffra som förväntas stiga till 60 000 till 2040. Samtidigt har öppnandet av Fehmarn Bält-tunneln 2029 potential att fördubbla volymerna gods och långväga persontransporter längs Scanmed-korridoren. Öresundsmetron mellan Malmö och Köpenhamn skulle möjliggöra överflyttning av minst hälften av framtidens personresor över sundet och i ett slag ge ytterligare en miljon människor möjlighet att pendla över Öresund på under timmen, samtidigt som utrymmet för godståg över Öresundsbron kan öka från dagens två till fyra per timme och riktning.

Som part i rådet har regeringen möjlighet att driva på för en öppning för gränsöverskridande metro/light rail i kommande TEN-T-förordning, vilket skulle framtidssäkra EU-finansiering av en kommande Öresundsmetro.

Med anledning av detta vill jag fråga stadsrådet Andreas Carlson:

 

Hur avser regeringen att verka för att gränsöverskridande tunnelbaneprojekt mellan två urbana noder blir en del av den uppdaterade TEN-T-förordningen?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:389 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

LI2023/03802 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Infrastruktur- och bostadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:389 av Niels Paarup-Petersen (C)
Metro som del av TEN-T

Niels Paarup-Petersen har frågat mig hur regeringen avser att verka för att gränsöverskridande tunnelbaneprojekt mellan två urbana noder blir en del av den uppdaterade TEN-T-förordningen.

Förslaget till förordning om utvecklingen av ett transeuropeiskt transportnätverk (TEN-T) presenterades av EU-kommissionen 14 december 2021. Rådet beslutade en allmän riktlinje 5 december 2022. Europaparlamentet enades om sin position den 17 april 2023. Två s.k. triloger hölls under det svenska ordförandeskapet och tre triloger har hållits under det spanska ordförandeskapet, som har som målsättning att avsluta förhandlingarna och nå en politisk överenskommelse denna månad.

Den fråga som Niels Paarup-Petersen tar upp har diskuterats under förhandlingarna och Sverige har gett stöd för att inkludera detta ändringsförslag i förordningen.

Stockholm den 20 december 2023

Andreas Carlson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.