Militärkuppen i Myanmar

Skriftlig fråga 2020/21:1632 av Olle Thorell (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-04
Överlämnad
2021-02-04
Anmäld
2021-02-05
Svarsdatum
2021-02-10
Besvarad
2021-02-10
Sista svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I Myanmar har militären infört undantagslagar och förhindrat det nyvalda parlamentet att sammanträda. Ledande företrädare för National League for Democracy (NLD), som vann valet i en jordskredsseger i november, har arresterats. Presidenten och de facto ledaren Aung San Suu Kyi har gripits. Folkvalda parlamentariker förhindras att utföra sitt uppdrag.

Militären har installerat en ny regering och deklarerat att ett nyval kommer att hållas om ett år. 

Den av militären skrivna konstitutionen ger generalerna avgörande inflytande, och allt tyder på att militären har haft sista ordet kring viktiga beslut ända sedan NLD först bildade regering för fem år sedan. Men den nominella övergången till demokrati medförde trots allt förbättringar. Det gick återigen att organisera sig och yttra sig politiskt, och demokratikämparna i Burma återfick en del av de friheter som gått förlorade i militärkuppen 1962. Den så kallade övergången till demokrati belönades med att Burma släpptes in i den internationella gemenskapen efter decennier av isolering, och de tidigare sanktionerna avskaffades.

Men militären använde sitt ökade svängrum till att rusta upp och eskalerade inbördeskriget. Den etniska rensningen av rohingyer 2017 bekräftade att förändringarna i Myanmar var ytliga och helt otillräckliga. Med kuppen har militären återigen bevisat att den inte har några avsikter att föra landet mot demokrati.

Nu måste omvärlden agera resolut. Fördömanden av militärens agerande kommer nu från i stort sett hela det internationella samfundet, och utrikesminister Linde har varit tydlig med den svenska regeringens fördömande av militärkuppen och krav på frigivning av dem som gripits. Det är bra.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur kommer ministern och Sverige att agera, enskilt och tillsammans med andra i EU och FN, för att främja en demokratisk utveckling i Myanmar?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1632 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på frågorna 2020/21:1567 av Markus Wiechel (SD) Militärkuppen i Myanmar, 2020/21:1594 av Fredrik Malm (L) Militärkuppen i Myanmar, 2020/21:1595 av Björn Söder (SD) Militärkuppen i Myanmar och 2020/21:1632 av Olle Thorell (S) Militärkuppen i Myanmar

Markus Wiechel har frågat mig hur jag kommer att agera mot bakgrund av militärkuppen i Myanmar natten till den första februari. Fredrik Malm har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag och regeringen är beredda att vidta för att motarbeta militärjuntan och främja landets demokratisering. Björn Söder har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder med anledning av militärkuppen i Myanmar. Olle Thorell har frågat mig hur jag och Sverige kommer att agera, enskilt och tillsammans med andra i EU och FN, för att främja en demokratisk utveckling i Myanmar. Jag väljer att besvara frågorna samlat.

Jag delar frågeställarnas djupa oro över utvecklingen i Myanmar. Regeringen ser med stort allvar på den statskupp som genomfördes natten till den första februari och följer noggrant utvecklingen.

Sverige och EU har i ett gemensamt uttalande uppmanat militären att släppa samtliga gripna, att respektera mänskliga rättigheter, rättsstatens principer och valresultatet från 8 november förra året och att lösa eventuella meningsskiljaktigheter kring valet på fredlig väg. Inom EU förs nu en diskussion om ytterligare samordnade åtgärder. Restriktiva åtgärder finns sedan tidigare; vapenembargo, embargo mot vissa produkter, restriktiva åtgärder för vissa personer samt förbud mot militärt samarbete. EU har också beredskap för dialog med relevanta aktörer.

Regeringen välkomnar att situationen i Myanmar har tagits upp i FN:s säkerhetsråd och att man har kunnat enas om ett gemensamt pressmeddelande. Vi välkomnar också FN:s generalsekreterares engagemang och ansträngningar.

Vid MR-rådets session i februari-mars kommer Sverige enskilt och tillsammans med EU på olika sätt markera mot den negativa utvecklingen i Myanmar.

Sverige ser nu över eventuella konsekvenser för vårt utvecklingssamarbete, i dialog med samarbetspartners och andra givare. Diskussion har också inletts om konsekvenser för EU-biståndet.

Stockholm den 10 februari 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.