Miljardaffärer med olaglig tobak

Skriftlig fråga 2017/18:1225 av Thomas Finnborg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-04-25
Överlämnad
2018-04-25
Anmäld
2018-04-26
Sista svarsdatum
2018-05-02
Svarsdatum
2018-05-08
Besvarad
2018-05-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Under senare år har Tullverkets beslag av smuggelcigaretter och olaglig röktobak blivit allt större. Inte bara mängderna har blivit större. Också beslagen har blivit fler.

Däremot tycks polisens beslag bli allt färre – även om ett antal större beslag av framför allt röktobak har uppmärksammats under senare tid. Det finns dock ingen samlad statistik över polisens tobaksbeslag runt om i landet.

I Malmö gjorde polisen tidigare fyra till åtta tillsynsbesök per år hos lokala tobakshandlare. Numera har antalet razzior halverats.

Under de senaste månaderna har polisen gjort både små och stora beslag av illegal tobak på olika håll i landet. 

Häromveckan gjorde Malmöpolisen tillsyn i en förbutik till ett större varuhus i Malmö. Polisen beslagtog 180 paket röktobak som såldes för 70–300 kronor kilot. Skälet är att den illegala tobaksförsäljningen omsätter många miljarder kronor. Staten går miste om ännu större summor i obetald tobaksskatt.

När polisen slår till mot enskilda tobaksbutiker påträffas alltmer sällan oskattade smuggelcigaretter i dolda förvaringsutrymmen. I stället har obeskattad röktobak blivit allt vanligare. Den olagliga tobakshandeln är steget före i ett omfattande skattefusk. I Sverige har bara en olaglig tobaksfabrik sprängts under senare år, jämfört med 72 liknande razzior i Polen på ett enda år.

Razziorna kan inbringa stora pengar till statskassan. I de fall där enskilda butiksägare avslöjas med att sälja illegala tobaksvaror kan de krävas på hundratusentals kronor i obetalda tobaksskatter. Hos grossisterna kan skattesummorna bli betydligt högre.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern och regering att göra för att polisen och Ekobrottsmyndigheten ska hinna med fler tillslag och fler förundersökningar kring illegal tobaksverksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1225 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/02565

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1225 av Thomas Finnborg (M)
Miljardaffärer med olaglig tobak

Thomas Finnborg har frågat mig vad jag och regeringen avser att göra för att polisen och Ekobrottsmyndigheten ska hinna med fler tillslag och fler förundersökningar kring illegal tobaksverksamhet.

Punktskatten på alkohol- och tobaksvaror är en viktig del av den svenska folkhälsopolitiken och för att motverka den illegala handeln är det nödvändigt att kontroll och brottsbekämpning kan ske på ett effektivt sätt. Punktskattebrottsligheten bedöms vara en betydande inkomstkälla för den organiserade brottsligheten och ett utbrett fusk påverkar förutsättningarna för företag att verka på den legala marknaden genom exempelvis snedvriden konkurrens.

I november 2015 gav regeringen i uppdrag till Tullverket, Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Skatteverket att kartlägga hur arbetet med att förhindra illegal hantering av punktskattepliktiga varor bedrivs av myndigheterna och analysera hur samverkan kan förbättras.

Uppdraget redovisades i oktober 2017 och resultatet var mycket gott. När det gällde alkohol slog myndigheterna exempelvis helt ut den illegala verksamheten med så kallade spritbussar. Inom tobaksområdet genomfördes skatteutredningar och myndigheterna genomförde gemensamma kompetenshöjande åtgärder. Myndigheterna redovisade också att uppdraget har genererat en ökad samverkan, att metoderna har utvecklats och att nya arbetssätt har implementerats, vilket sammantaget förbättrat deras effektivitet väsentligt.

En effektiv brottsbekämpning kräver resurser. När det gäller arbetet mot osund konkurrens föreslog regeringen i budgetpropositionen 2018 att det ska satsas ytterligare resurser för att stärka myndigheternas arbete. Regeringen har också gett åtta myndigheter, däribland Polismyndigheten och Ekobrottsmyndigheten, i uppdrag att utveckla metoder för myndighetsgemensam kontroll för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.

Regeringen har även, i en rad budgetar, föreslagit och aviserat stora resursökningar till Polismyndigheten, vilket ger myndigheten möjlighet att öka antalet anställda och därmed höja förmågan och öka effektiviteten i arbetet. Regeringen har dessutom skapat förutsättningar för att utbilda fler poliser, bland annat genom att utöka antalet lärosäten som kan tillhandahålla polisutbildning. Åtgärderna medför bättre möjligheter för Polismyndigheten att både stärka och utveckla polisverksamheten.

Även Ekobrottsmyndigheten har tillförts medel för att, i samverkan med Skatteverket, förstärka och intensifiera arbetet med att bekämpa skattebrott, skattefusk och skatteundandraganden. För detta tillfördes myndigheten 10 mnkr 2017 och 20 mnkr kronor per år 2018–2020.

För att öka tullkontrollerna vid gränserna har regeringen tillfört Tullverket en permanent anslagsökning om drygt 10 procent fördelat under åren 2018 - 2021.

Stockholm den 7 maj 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.