miljöarbetet i Östersjön

Skriftlig fråga 2001/02:652 av Söderdahl, Willy (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-02-01
Anmäld
2002-02-05
Besvarad
2002-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 februari

Fråga 2001/02:652

av Willy Söderdahl (v) till statsrådet Lena Sommestad om miljöarbetet i Östersjön

Ute i landet jobbas nu med att omsätta de av riksdagen fastlagda miljömålen. Alla mål är viktiga att uppfylla, men det som känns mest akut är att komma tillrätta med utsläppen av växthusgaser. När vi i mitt hemlän Blekinge diskuterar frågan så är det så att största föroreningskällan finns utanför länet @ nämligen sjöfarten.

Sjöfarten står för mycket stora utsläpp av både koldioxid och svavel då flera fartyg använder högsvavlig olja som drivmedel. Till detta kommer utsläpp av olja i vattnet. Arbete med att begränsa dessa utsläpp pågår inom IMO, men det händer lite och det går alldeles för långsamt. För Sveriges och Blekinges del skulle ett hårdare regelverk vad gäller arbetet med att begränsa utsläppen till Östersjön vara till stor hjälp för att påskynda arbetet med att fullfölja miljömålen.

Jag vill fråga statsrådet Lena Sommestad:

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att införa hårdare regler vad gäller utsläpp till luft och vatten för Östersjön?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:652 besvarad av

den 6 februari

Svar på frågorna 2001/02:652 om miljöarbetet i Östersjön och 653 om IMO

Statsrådet Lena Sommestad

Willy Söderdahl har frågat mig om vilka åtgärder jag tänker vidta för att införa hårdare regler vad gäller utsläpp till luft och vatten för Östersjön. Willy Söderdahl har även frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka takten och kvaliteten på miljöarbetet inom IMO.

Sverige tillämpar redan i dag hårdare regler än andra länder för utsläpp till luft och vatten från sjöfart.

De formella krav som ställs på utsläpp av kväveoxider och svavel från sjöfarten regleras inom International Maritime Organisation (IMO) i tilläggsprotokollet till Marpol, annex VI. Annex VI innehåller bl.a. en begränsning av svavelutsläppen genom ett antagande av Östersjön som ett s.k. svavelkontrollområde. Annex VI innehåller även en begränsning av utsläppen av kväveoxider och riktlinjer för utsläpp av flyktiga organiska kolväten. För att annex VI ska bli tillämpligt krävs att 15 länder och 50 % av världstonnaget ratificerar annex VI. Hittills har endast fem länder ratificerat annexet, i Europa endast Norge och Sverige.

Härutöver tillämpar Sverige ett frivilligt system för minskning av utsläpp till luft och vatten genom miljödifferentierade farledsavgifter. Sedan införandet 1998 av lågsvavlig olja kan utsläppsminskningar uppskattas till ca 50 000 ton svavel och ca 27 000 ton kväveoxider per år. En minskning av utsläpp av kväveoxider medför även en viss minskning av koldioxidutsläpp.

Sjöfart är i en jämförelse ett energieffektivt transportslag. Vad gäller koldioxid har IMO nyligen inlett ett arbete med att analysera effekter och möjliga åtgärder i ett globalt perspektiv. En diskussion kommer att föras vid ett nästa möte i Marine Environment Protection Committee inom IMO i början av mars.

För att motverka utsläpp av olja och annat avfall i Östersjön, så har länderna kring Östersjön i Helsingforskonventionen förbundit sig att inkludera ett belopp i hamnavgifterna för att avgiftsfritt ta emot avfall i hamnar kring Östersjön. Dessutom har fartyg en skyldighet att avlämna avfall i hamn.

EU-kommissionen har nyligen aviserat ett arbete med att utforma en strategi för att minska utsläpp till luft från sjöfart. Sverige deltar i arbetet och avser att vara pådrivande för att hårdare regler införs i EU, vilket även gynnar Östersjön. Sverige ska även verka för att EU kan inta en pådrivande roll i miljöarbetet inom IMO.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.