Till innehåll på sidan

Miljöfarliga skeppsvrak runt Sveriges kuster

Skriftlig fråga 2007/08:172 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-26
Anmäld
2007-10-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-11-01
Besvarad
2007-11-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 oktober

Fråga

2007/08:172 Miljöfarliga skeppsvrak runt Sveriges kuster

av Birgitta Eriksson (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Det finns 249 kända vrak bara i Skagerrak. Ett vrak efter en tysk ubåt från andra världskriget har också börjat läcka olja, förutom ett tidigare känt lastfartygsvrak. När ubåten lämnade kaj fanns 113 ton dieselolja ombord som drivmedel, men förutom dieseloljan finns även åtskilliga ton bly ombord. Att tömma just den här ubåten på sin miljöskadliga last skulle dock vara extra farligt eftersom ubåten hade flera torpeder som troligen inte exploderat. Miljödepartementet har fått en utredning om läckande vrak i Skagerrak. Frågan är dock hur många tickande miljöbomber i form av olika vrak som totalt sett finns runt Sveriges kuster och som utgör hot mot vattnen och det marina livet. Flera av dem kan vara svåra att sanera på grund av liknande orsaker som den aktuella ubåten.

Vad avser miljöministern att göra för att hantera det miljöhot som olika vrak utmed Sveriges kuster utgör?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:172 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 1 november

Svar på fråga

2007/08:172 Miljöfarliga skeppsvrak runt Sveriges kuster

Miljöminister Andreas Carlgren

Birgitta Eriksson har frågat mig vad jag avser att göra för att hantera det miljöhot som olika vrak utmed Sveriges kuster utgör.

Först vill jag säga att havsmiljön är en högt prioriterad fråga för regeringen. Som ett led i arbetet med att uppnå miljökvalitetsmålet Hav i balans, Levande kust och skärgård samt Giftfri miljö är det viktigt att ha kunskap om de potentiella risker som kan finnas med olja, krigsmaterial, industriavfall eller andra miljögifter som avsiktligt har dumpats i havet  eller sjunkit genom olyckshändelser. Jag ser med oro på de oljeutsläpp som sker eftersom de kan äventyra våra hav och kuster, vare sig det härrör från sjunkna fartyg eller kommer från dagens sjöfart.

Utifrån nuvarande kunskap är det svårt att göra en bedömning om hur stort miljöhotet är men som jag i interpellationssvar 2006/07:676 den 30 augusti nämnt är det givetvis allvarligt om det finns vrak på våra bottnar som kan läcka stora mängder olja. Länsstyrelsen i Västra Götaland har utfört inventeringar om antalet vrak som finns i Skagerrack men detta utgör bara en del av vår svenska kust. Jag anser därför att dagens kunskap behöver förbättras om hur stor den potentiella påverkan kan vara från sjunkna vrak.

Regeringen har även uppmärksammats på att ansvaret att ta hand om vrak och herrelösa båtar är oklart genom bland annat riksdagens skrivelse 2004/05:170. I denna skrivelse som överlämnades till den tidigare regeringen tillkännages att riksdagen anser att det är otillfredsställande att det i vissa fall saknas uttryckliga bestämmelser om vem som har rätt eller skyldighet att forsla bort skeppsvrak.

Jag tycker att det är otillfredsställande att det inte finns någon tydlig ansvarsfördelning och skyldighet att forsla bort och åtgärda vrak eftersom dessa kan utgöra ett miljöproblem genom läckage av till exempel oljor och metaller. Vrak bidrar också till att våra kust- och farvatten upplevs som mer skräpiga vilket hämmar den totala naturupplevelsen. Det är viktigt att våra sjöar, kust- och farvatten hålls så rena som möjligt.

Jag anser att ansvarsfrågan om vrak och herrelösa båtar måste få en lösning och regeringen har därför i dag beslutat att ge Statskontoret i uppdrag att utreda och lämna förslag på vem som bör ha rätt eller skyldighet att omhänderta, sanera och flytta skeppsvrak och ägarlösa båtar. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 31 maj 2008.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.