Miljöhälsorapport 2001

Skriftlig fråga 2000/01:764 av Jönsson, Marianne (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-02-21
Besvarad
2001-02-28
Anmäld
2001-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 februari

Fråga 2000/01:764

av Marianne Jönsson (s) till socialminister Lars Engqvist om Miljöhälsorapport 2001

Miljöhälsorapport 2001 har nyligen överlämnats till regeringen. Bakom rapporten står Socialstyrelsen, Institutet för Miljömedicin och Miljömedicinska enheten vid Stockholms läns landsting. Rapporten som är nationell och ny av sitt slag belyser bl.a. hur riskfaktorer i den fysiska miljön påverkar vår hälsa. Den ska också ge en aktuell översikt av hälsorisker i miljön och av människors exponering för viktiga riskfaktorer i miljön. Miljöhälsorapporten 2001, kommer enligt rapportskrivarna, också att fungera som ett bra miljömedicinskt underlag när man planerar för åtgärder inom miljö- och hälsoskyddet.

Miljöhälsorapporten är mycket bra. Den belyser viktiga problem och lyfter fram olika riskfaktorer i miljön. Syftet och tanken med miljöhälsorapporten 2001 är således utmärkt. Det man däremot kan anmärka på är att den inte ger en tillräckligt heltäckande bild. En stor del av vårt liv tillbringar vi ju faktiskt på arbetsplatsen. Rapporten bör därför också mer belysa hälsorisker i miljön på arbetsmarknaden @ arbetsrelaterade riskfaktorer i miljön. Fakta i existerande rapport innefattar mycket riktigt också arbetsrelaterade hälsoskador, t.ex. att 11 % av befolkningen rapporterar att man dagligen utsätts för passiv rökning i hemmet eller på arbetsplatsen.

Jag vill därför veta om socialministern har för avsikt att ta initiativ till att en heltäckande bild skapas, genom att uppmana verken att samarbeta i frågan.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:764 besvarad av

den 28 februari

Svar på fråga 2000/01:764 om Miljöhälsorapport 2001

Socialminister Lars Engqvist

Marianne Jönsson har frågat mig om jag har för avsikt att ta initiativ till att en heltäckande bild skapas i frågor som rör miljörelaterad ohälsa och arbetsmiljö genom att uppmana verken att samverka i frågan.

Socialstyrelsen har nyligen på regeringens uppdrag presenterat Miljöhälsorapport 2001 vilken har utarbetats i samarbete med Institutet för miljömedicin och miljömedicinska enheten vid Stockholms läns landsting. Rapporten, som är den första i sitt slag, utgår från det ansvar som Socialstyrelsen har enligt miljöbalken för frågor som rör hälsorisker i miljön och riktar sig i första hand till myndigheter på lokal, regional och central nivå, aktörer inom hälso- och sjukvården och inom andra sektorer som kan ha intresse av hälsorisker i miljön samt en intresserad allmänhet.

I rapporten beskrivs dagens kunskap om de riskfaktorer som finns i den fysiska miljön och som bedöms vara mest intressanta från hälsosynpunkt. Dessutom görs en skattning av exponeringen bland befolkningen för några riskfaktorer och den fysiska miljöns betydelse för folkhälsan i Sverige, fördelat på olika sjukdomsgrupper.

Ett fortlöpande samarbete pågår mellan de myndigheter som har ansvar för hälsorisker i den fysiska miljön, vilket förutom Socialstyrelsen även inkluderar bl.a. Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen och Boverket, och Arbetsmiljöverket som ansvarar för hälsorisker i arbetsmiljön.

I Miljöhälsorapport 2001 är den kunskap som beskriver de riskfaktorer som finns i den fysiska miljön av stort intresse även för dem som ansvarar för arbetsmiljöfrågor. I arbetslivet är det dock ofta frågan om en högre exponering för hälsorisker i miljön än vad gäller befolkningen som helhet och riskfaktorerna är dessutom i många fall knutna till särskilda arbetsförhållanden eller yrkesgrupper. Detta föranleder bl.a. den särskilda lagreglering som finns vad gäller hälsorisker i arbetslivet och att särskilda gränsvärden sätts upp för yrkesmässig exponering för miljörelaterade hälsorisker.

Sammanfattningsvis utgör Miljöhälsorapport 2001 enligt min uppfattning ett mycket viktigt kunskapsunderlag och en god grund för fortsatt samarbete i syfte att komma till rätta med hälsorisker i miljön både vad gäller befolkningen som helhet och i arbetslivet. Vidare förutsätter jag att myndigheterna även fortsättningsvis kommer att samarbeta i syfte att skapa en heltäckande bild i frågor som rör miljörelaterad ohälsa och arbetsmiljö.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.