Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö

Skriftlig fråga 2005/06:632 av Persson, Sven Gunnar (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-15
Anmäld
2005-12-15
Besvarad
2005-12-21
Besvarad
2005-12-29
Svar anmält
2006-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 december

Fråga 2005/06:632 av Sven Gunnar Persson (kd) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö

Miljömålsrådet skriver i sin årliga utvärdering för år 2005 att utfallet av förhandlingarna om EU:s kemikalielagstiftning, Reach, kommer att få stor betydelse för möjligheterna att uppnå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö. I och med att det ursprungliga Reachförslaget urvattnats, bland annat vad gäller substitutionsprincipen och testkrav, är det påkallat att ställa frågan hur det slutgiltiga Reachregelverket kommer att påverka möjligheterna att uppnå detta miljömål.

Bland annat delmål 1 om kunskaper om kemiska ämnens hälso- och miljöegenskaper och delmål 3 om utfasning av särskilt farliga ämnen drabbas av en svag EU-lagstiftning.

Först när förordningen om Reach är antagen av både Europaparlamentet och rådet vet vi fullt ut hur den framtida europeiska kemikaliepolitiken kommer att se ut. Det är dock viktigt att Sveriges regering inför slutförhandlingarna mellan rådet och parlamentet har en klar bild av vilka konsekvenser förslaget kommer att ha för det svenska miljömålet.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta, med anledning av rådets förslag till kemikalielagstiftning (Reach), för att stärka möjligheterna att nå det svenska miljömålet Giftfri miljö?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:632 besvarad av

den 21 december

Svar på fråga 2005/06:632 om miljökvalitetsmålet Giftfri miljö

Statsrådet Lena Sommestad

Sven Gunnar Persson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta, med anledning av rådets förslag till kemikalielagstiftning (Reach), för att stärka möjligheterna att nå det svenska miljökvalitetsmålet Giftfri miljö.

Den politiska överenskommelsen i rådet den 13 december var en viktig milstolpe i den europeiska kemikaliepolitiken. Beslutet innebär att EU får en gemensam lagstiftning där industrin får ökat ansvar för att ta fram data och riskbedöma kemiska ämnen. Reach bedöms träda i kraft under 2007. Fram till dess ska rådet och Europaparlamentet gemensamt förhandla fram den slutliga lagstiftningen.

Jämfört med dagens system är kompromissen som helhet en avsevärd förbättring för miljön i EU, även om vissa delar inte är så starka som Sverige hade önskat att de vore. För regeringen har Reach varit en av de högst prioriterade miljöfrågorna och Sverige arbetade in i det sista för att stärka skrivningarna. Vi kommer under det närmaste året att fortsätta verka för en stark lagstiftning kring kemikalier i EU.

Vi har i Sverige beslutat om ett mycket ambitiöst mål på kemikalieområdet genom miljökvalitetsmålet Giftfri miljö. Reach är det viktigaste enskilda verktyget i arbetet för att nå målet vilket också framhållits i propositionen Svenska miljömål @ ett gemensamt uppdrag (prop. 2004/05:150) som nyligen beslutades av riksdagen. Efter överenskommelsen i konkurrenskraftsrådet är min bedömning att Reach fortfarande är det viktigaste enskilda verktyget för att nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö.

Kemikalieinspektionen har i samband med förhandlingarna om Reach gjort en analys av dess konsekvenser i förhållande till befintlig lagstiftning. Jag kommer att se till att ytterligare analyser av Reach i förhållande till miljökvalitetsmålet Giftfri miljö genomförs. Först därefter tar jag ställning till vilka åtgärder som kan behövas för att säkerställa att vi når målet om Giftfri miljö.

Regeringen har, i propositionen Svenska miljömål @ ett gemensamt uppdrag uttryckt att möjligheten att gå före och införa nationella begränsningar av särskilt farliga ämnen bör utnyttjas. Denna möjlighet kan användas i de fall dessa ämnen inte är reglerade eller inte kan förväntas bli reglerade inom en snar framtid på EU-nivå. Det finns flera exempel där Sverige gått före med nationella regleringar, såsom för vissa bromerade flamskyddsmedel, kvicksilver och PFOS. Regeringen har även tagit nationella initiativ vilka slutligen har lett till reglering på EU-nivå. Ett sådant exempel är regleringen av giftiga så kallade HA-oljor i däck.

Slutligen vill jag poängtera att regeringen kommer att fortsätta arbetet för en giftfri miljö både med nationella åtgärder, inom EU och internationellt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.