Mindre sjukhus

Skriftlig fråga 2021/22:1422 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-04-05
Överlämnad
2022-04-06
Anmäld
2022-04-07
Svarsdatum
2022-04-13
Sista svarsdatum
2022-04-13
Besvarad
2022-04-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

När pandemin bröt ut märkte vi hur pinsamt oförberett vårt samhälle var. Munskydd, visir, handskar och annan skyddsutrustning fanns inte där den skulle finnas, och ansvariga pekade på varandra. Hemläxan blev att vi måste vara bättre förberedda inför kommande kriser, skriver Maria Molin, ledamot av regionfullmäktige i Gävleborg i en debattartikel i Gefle Dagblad.

Just nu rasar det vedervärdiga kriget i Ukraina. Rysslands urskillningslösa bombningar mer eller mindre slaktar människor. Vi möter varje dag en fasa som är svår att ta till sig. Samtidigt måste vi göra det – se hur hänsynslöst vidrigt ett lands krigsmaskin kan härja i ett grannland.  Det väcker frågor, till exempel Hur väl rustat är Sverige och Gävleborg är för krig? Det finns brister i vårt civilförsvar som måste åtgärdas. Sjukvården är en central del av civilförsvaret, vilket vi nu ser i Ukraina. De små sjukhusen i Söderhamn, Sandviken och Ljusdal måste förstärkas och rustas för att, utifrån sin närhet till människor, bli effektiva även ur ett civilförsvarsperspektiv, skriver hon vidare.

Om Sverige blir utsatt från öster kommer kusten i Sverige och Gävleborg att bli angripen först. Det ställer krav på vårt civila försvar – inte minst behovet av sjukhus i inlandet.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren med anledning av detta är:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att säkerställa att våra sjukhus i inlandet snabbt rustas upp och förstärks för att klara civilförsvarets behov?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1422 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:1422 av Lars Beckman (M)
Mindre sjukhus

Lars Beckman har frågat mig om vilka åtgärder avser jag att vidta för att säkerställa att sjukhus i inlandet snabbt rustas upp och förstärks för att klara civilförsvarets behov.

Sverige ska ha ett starkt totalförsvar inkluderande ett starkt civilt försvar. Svensk krishantering utgår från ansvarsprincipen vilket innebär att den som ansvarar för en verksamhet under normala förhållanden ska också göra det under fredstida kris, höjd beredskap och ytterst krig. Det är således regionerna som ansvarar för sjukvården också vid höjd beredskap och krig. I detta ingår även ansvar för infrastrukturen och fastigheterna.

Regeringen vidtar flera åtgärder för att tillsammans med regionerna stärka sjukvårdens beredskap. Erfarenheter från pandemin och det försämrade säkerhetsläget ger anledning att ytterligare intensifiera arbetet. I år avsätter regeringen 800 miljoner kronor för att stärka beredskapen och motståndskraften i hälso- och sjukvården. Genom en överenskommelse mellan staten och SKR riktas 200 miljoner kronor till regionerna för att regionerna ska delta i planeringen av totalförsvaret och förstärkningen av hälso- och sjukvården i det civila försvaret.

Regeringen har sedan 2021 även fattat beslut om 13 uppdrag till nationella myndigheter för att stärka beredskapen inom hälso- och sjukvården. Ett av dessa är ett uppdrag till Socialstyrelsen att göra en förstudie om hur återinförandet av investeringsprogrammet Sjukvårdens säkerhet i kris och krig (SSIK) kan ske. Det ursprungliga programmet avvecklades under 2012 av den dåvarande regeringen.

Den nuvarande regeringen bedömer att investeringsstöd genom SSIK är ett effektivt sätt att skapa incitament för regionerna att i samband med renoveringar eller nybyggnationer av sjukhus vidta robusthöjande fastighetstekniska åtgärder.

Stockholm den 13 april 2022

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.