minröjningssamarbete

Skriftlig fråga 2001/02:361 av Nilsson, Martin (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-12-05
Anmäld
2001-12-11
Besvarad
2001-12-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 december

Fråga 2001/02:361

av Martin Nilsson (s) till försvarsminister Björn von Sydow om minröjningssamarbete

De nordiska länderna har en omfattande kapacitet både avseende civil humanitär minröjning och militär minröjning för fredsbevarande insatser. Men hur samordnas denna kapacitet?

I en riksdagsdebatt den 19 januari 1999 sade försvarsministern: "När det gäller Martin Nilssons fråga vill jag nämna att jag inte är helt nöjd med aktivitetsnivån bland de nordiska minkoordinatörerna." Försvarsministern refererade till "finansieringsproblem" och berättade också att han avsåg att ta upp frågan under ett möte med övriga nordiska försvarsministrar.

Vid denna tidpunkt fanns det ett antal aktuella nordiska samarbetsprojekt inom minröjning. De nordiska minkoordinatörerna hade diskuterat samfinansiering av teknikutveckling och Räddningsverket hade planer om samarbete med minröjningsoperatören Norsk Folkehjelp.

Därefter har diskussionen tystnat, både om minproblemet i stort och om ett samordnat nordiskt agerande inom detta viktiga område.

Jag vill därför fråga försvarsministern:

Avser försvarsministern att ta något initiativ för att stärka det nordiska samarbetet inom både civil humanitär minröjning och inom militär minröjning?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:361 besvarad av

den 12 december

Svar på fråga 2001/02:361 om minröjningssamarbete

Försvarsminister Björn von Sydow

Martin Nilsson har frågat mig om jag avser att ta något initiativ för att stärka det nordiska samarbetet inom både civil humanitär minröjning och inom militär minröjning.

För att underlätta samordningen av både de nationella och de internationella satsningarna inom minröjningsområdet har det under det senaste året pågått ett arbete för att skapa en allmän inriktning och tydliga mål för Sveriges agerande inom detta område. Arbetet har initierats av Försvarsdepartementet under en särskild minkoordinator som håller på med att utarbeta en policy för Sveriges agerande inom minområdet, såväl på land som till sjöss. Arbetet sker i nära samråd med övriga berörda aktörer.

Syftet med policyn är att ge riktlinjer för Sveriges verksamhet inom minområdet, redovisa och förklara den svenska regeringens inställning avseende minfrågorna samt att samordna de nationella aktörernas insatser.

Som en del av den svenska minpolicyn kommer tydligare övergripande mål för det internationella samarbetet att definieras, bl.a. så att den internationella minröjningsverksamheten samordnas på ett bättre sätt i syfte att uppnå ett mer effektivt utnyttjande av regelverk samt tillgängliga resurser inom områden som forskning, utbildning och materielutveckling. För svenskt vidkommande är riktlinjen ett aktivt deltagande inom olika FN-organ, EU och PFP, men även att en svensk minkoordinator medverkar i samarbetet med övriga nordiska minkoordinatorer samt svensk medverkan i och stöd till Nordic Demining Research Forum (NDRF).

Sammanfattningsvis vill jag påstå att regeringen genom dessa initiativ på ett systematiskt sätt bidrar till att stärka det internationella samarbetet, inte minst det nordiska.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.