Till innehåll på sidan

Minskad forskningsanknytning för lärarutbildningen

Skriftlig fråga 2009/10:60 av Damberg, Mikael (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-10-08
Anmäld
2009-10-08
Besvarad
2009-10-14
Svar anmält
2009-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 oktober

Fråga

2009/10:60 Minskad forskningsanknytning för lärarutbildningen

av Mikael Damberg (s)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)

Av tidningsartiklar har det kommit till min kännedom att det tydligen är utbildningsministern som övertagit ansvaret för lärarutbildningen från högskole- och forskningsministern. Ansvarsskiftet förefaller lite märkligt med tanke på den politiska enighet som funnits kring behovet av att förstärka lärarutbildningen och knyta den närmare till forskningen.

Min fråga till statsministern är:

Vilka motiv har statsministern för att ansvaret för lärarutbildningen på detta sätt avakademiseras?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:60 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 14 oktober

Svar på fråga

2009/10:60 Minskad forskningsanknytning för lärarutbildningen

Utbildningsminister Jan Björklund

Mikael Damberg har frågat statsministern vilka motiv statsministern har för att flytta ansvaret för lärarutbildningen från högskole- och forskningsministern till utbildningsministern. Frågan har överlämnats till mig.

Jag är i min egenskap av departementschef vid Utbildningsdepartementet föredragande vid regeringssammanträden i ärenden som hör till departementets ansvarsområde. Statsministern kan dock förordna att ärende eller grupp av ärenden, som hör till visst departement, ska föredras av annat statsråd än departementschefen. I samband med att Lars Leijonborg lämnade sin post som högskole- och forskningsminister och Tobias Krantz tillträdde sågs arbetsfördelningen över. Detta resulterade i att statsministern beslutade att Tobias Krantz ska föredra förvaltningsärenden och lagstiftningsärenden som gäller bland annat högskoleutbildning med undantag för lärarutbildning. Skälet till detta är följande.

I dag pågår ett genomgripande reformarbete inom det svenska utbildningsväsendet. En proposition om en reformerad gymnasieskola har lämnats till riksdagen, förslag till en ny skollag har remitterats och en proposition om en förändrad lärarutbildning håller på att utformas inom Regeringskansliet. Även om förändringarna rör olika delar av utbildningsväsendet är beröringspunkterna många. Hur behörighetsreglerna för lärare utformas i skollagen påverkar till exempel lärarutbildningens utformning och omvänt. Arbetet med en förändrad lärarutbildning har pågått sedan regeringens tillträde men har sedan vårvintern 2009 intensifierats. Parallellt med detta arbete har arbetet med en ny skollag fortlöpt. Eftersom ansvaret för en förändrad lärarutbildning hänger nära samman med arbetet med förändringar i skolan, var det naturligt att ansvaret för lärarutbildningen inte flyttades över till Tobias Krantz. Tobias Krantz är ansvarigt statsråd för den högre utbildningen i övrigt och Utbildningsdepartementets arbetsprocesser utformas utifrån det. Arbetsfördelningen påverkar inte på något sätt lärarutbildningens akademiseringsgrad. Regeringen har vid ett flertal tillfällen klargjort att forskning med relevans för läraryrket är avgörande för att stärka undervisningens kvalitet och öka måluppfyllelsen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.