Missbruket av lustgas

Skriftlig fråga 2023/24:93 av Ewa Pihl Krabbe (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-05
Överlämnad
2023-10-06
Anmäld
2023-10-17
Svarsdatum
2023-10-18
Sista svarsdatum
2023-10-18
Besvarad
2023-10-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Lustgasbolagen har just nu högsäsong och lockar med färgglada webbplatser. Att importera, sälja och inhalera lustgas är lagligt i Sverige. Ursprungligen användes lustgas som bedövningsmedel och för att få konsistens på vispgrädde och drinkar. Nu används lustgasen för att ge minutlånga kickar av rus, och ungdomar står i kö för att få köpa ballonger och inhalera gasen.

Personer som ofta andas in lustgas som berusningsmedel riskerar att få allvarliga hälsoproblem som syrebrist, hjärnskador samt köldskador och kan också få brist på B12, vilket kan ge nervskador.

Den vanligaste användaren är en yngre person. I skånska tidningar uppges att användandet är ett vanligt fenomen. Giftinformationscentralen får nu in väldigt många samtal kring lustgas. Det har också inträffat flera trafikolyckor där inblandade varit påverkade av lustgas.

Företagarna som säljer lustgas på nätet, och som också erbjuder hemkörning, har i flera fall kopplingar till missbruk och/eller kriminalitet. I Nederländerna, Storbritannien och Danmark finns redan olika förbud för att stävja missbruket.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga socialminister Jakob Forssmed:

 

Hur långt har regeringen kommit med arbetet för att sätta stopp för missbruket av lustgas, och avser ministern att ta några initiativ för att påskynda processen?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:93 besvarad av Socialminister Jakob Forssmed (KD)

S2023/02829 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:93 av Ewa Pihl Krabbe (S)
Missbruket av lustgas

Ewa Pihl Krabbe har frågat mig hur långt regeringen har kommit med arbetet för att sätta stopp för missbruket av lustgas, och om jag avser att ta några initiativ för att påskynda processen.

Utredningen om lustgas och vissa frågor inom alkohol- och tobaksområdet (S 2022:14) har i uppdrag att föreslå en reglering av icke-medicinsk användning av lustgas, t.ex. bestämmelser om åldersgränser, försäljning, tillsyn, marknadsföring och införsel. Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2024. Jag ser fram emot att ta del av utredningens förslag.

Användning av lustgas i berusningssyfte har under senare år blivit en allt vanligare företeelse och det är uppenbart att information om riskerna behöver spridas i större utsträckning. Regeringen har därför, i avvaktan på att utredningen ska redovisa sitt arbete gett Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna ett uppdrag att sprida information om risker vid berusning med lustgas. Uppdraget ska redovisas senast den 1 mars 2024.

Stockholm den 18 oktober 2023

Jakob Forssmed

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.