Mobiltäckning och fast telefoni

Skriftlig fråga 2017/18:1412 av Ulla Andersson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-31
Överlämnad
2018-06-01
Anmäld
2018-06-04
Svarsdatum
2018-06-13
Sista svarsdatum
2018-06-13
Besvarad
2018-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

I byarna utanför Hällbo i Bollnäs ska kopparnätet tas bort. De boende kommer då vare sig ha mobiltäckning, internet eller kopparnät. Byborna har försökt få svar av Telia och Bollnäs kommun i ett halvår men bollas fram och tillbaka. De är rädda att inte kunna bo kvar fast de vill det. Ungefär 300 personer påverkas.

Det är inte rimligt att kopparnätet tas bort innan det finns ett likvärdigt alternativ för de boende. Den digitala tillgängligheten ska inte försämras när kopparnätet tas bort.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att säkra att det finns ett likvärdigt alternativ för de boende i byarna utanför Bollnäs innan kopparnätet tas bort?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1412 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



N2018/

03454/D och N2018/03424/D

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1412 av Ulla Andersson (V)
Mobiltäckning och fast telefoni och fråga 2017/18:1419 av Lars Beckman (M) Uppkoppling på landsbygden

Ulla Andersson har frågat mig vad jag avser vidta för åtgärder för att säkra att det finns ett likvärdigt alternativ för de boende i byarna utanför Bollnäs innan kopparnätet tas bort. Lars Beckman har frågat mig vad jag och regeringen gör för att stötta de hushåll som snart blir utan tillgång till god kommunikation när Telia stänger ned deras möjlighet att använda internet och telefon.

Regeringens målsättningar på bredbandsområdet omfattar alla och finns presenterade i bredbandsstrategin. Målet till år 2025 är att hela Sverige bör ha tillgång till snabbt bredband. Målet är teknikneutralt, vilket innebär att anslutningen kan tillhandahållas genom fast eller trådlös teknik, eller en kombination av olika tekniker.

Teknikutvecklingen och den svenska marknadsutvecklingen har lett till god utbyggnad av fibernät och ökad tillgång till trådlösa lösningar. Som komplement till de investeringar som görs av kommersiella aktörer har regeringen inom ramen för landsbygdsprogrammet avsatt 4,25 miljarder kronor för stöd till utbyggnad av snabbt bredband i gles- och landsbygd där kommersiella förutsättningar för bredbandsutbyggnad saknas. Utöver det har regeringen även möjliggjort bredbandssatsningar på 1,2 miljarder kronor inom ramen för regionalfondsprogrammen i de norra delarna av landet.

I de områden där Telia Company AB avvecklar kopparnätet finns det oftast möjlighet att skaffa tillgång till telefoni och bredband via olika trådlösa lösningar, exempelvis satellit eller mobila lösningar med riktantenn, eller genom fiberanslutning där sådan finns. Det är viktigt att komma ihåg att de bredbandslösningar som erbjuds i fast punkt har betydligt bättre mottagning och kapacitet än ett vanligt mobilabonnemang.

I januari 2018 beslutade regeringen om en höjd nivå för funktionell tillgång till internet från 1 Mbit/s till 10 Mbit/s. Det betyder att vi nu för första gången i praktiken har en nationell garanti för tillgång till internet. I samband med det gav regeringen Post- och telestyrelsen (PTS) i uppdrag att se till att fasta hushåll och företag som saknar tillgång till telefoni och/eller bredbandsuppkoppling om 10 Mbit/s har möjlighet att få stöd för åtgärder som ger sådan tillgång. Förordningen trädde i kraft den 1 mars 2018 och ger möjlighet till stöd för kostnader som överstiger 5 000 kronor med en maxgräns på 400 000 kronor per enskilt hushåll. Med tillgång till 10 Mbit/s har man möjlighet att exempelvis strömma film eller musik, sköta sina företagsärenden och myndighetskontakter och prata med vänner och familj via videosamtal.

Regeringen har även gett PTS i uppdrag i regleringsbrevet för 2018 att undersöka tillgången till ersättningslösningar för telefoni och bredband för de hushåll och företag som berörs av kopparnätets nedläggning, samt vilka informationsinsatser som genomförs.

Stockholm den 11 juni 2018

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.