mobiltelefoner i skolan

Skriftlig fråga 2003/04:931 av Leijonborg, Lars (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-17
Anmäld
2004-03-17
Besvarad
2004-03-24
Svar anmält
2004-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 mars

Fråga 2003/04:931

av Lars Leijonborg (fp) till utbildningsminister Thomas Östros om mobiltelefoner i skolan

Folkpartiet har tidigare varnat för att mobiltelefoner blivit ett nytt verktyg för elever som vill störa, fuska eller trakassera andra elever. Den tekniska utvecklingen går fort och har sprungit ifrån den lagstiftning som i dag gäller. Ett exempel är att det nu också går att fotografera från en mobil, vilket inte är lika synligt som när det fotograferas från en reguljär kamera. Det är fullt möjligt att ta bilder i smyg och lägga ut dem på Internet i nästa minut. Dessutom finns risken att elever, som inte vill någon något illa, råkar fotografera elever på skolan som har skyddad identitet. Skolverket och JO har gjort klart att skolorna inte kan agera mot mobiltelefoner utan att en lagändring görs. Det är enligt JO över huvud taget tveksamt om skolpersonal ens under en kortare stund, till exempel under en lektion, får ta ifrån en elev en mobiltelefon. Att skolor kan förbjuda användningen av mobiltelefoner under skoltid skulle vara ett viktigt budskap till eleverna att man ser allvarligt på dessa problem. Regeringen förhalar dock behandlingen av de förslag till förändringar som Skollagskommittén presenterat. Inte förrän tidigast om ett år kommer regeringens proposition om skollagen. Denna fråga kan dock inte dröja utan bör tas i särskild ordning.

Jag vill därför fråga utbildningsministern vilka åtgärder han ämnar vidta för att inom kort öka skyddet för elever som riskerar att kränkas eller vars skyddade identitet hotas genom användandet av mobiltelefoner i skolan?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:931 besvarad av

den 24 mars

Svar på fråga 2003/04:931 om mobiltelefoner i skolan

Utbildningsminister Thomas Östros

Lars Leijonborg har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att öka skyddet för elever som riskerar att kränkas eller vars skyddade identitet hotas genom användandet av mobiltelefoner i skolan.

Det är fullkomligt självklart att elever inte får bli utsatta för mobbning eller annan kränkande behandling i skolan.

Mobiltelefoner med kamerafunktion kan användas för att kränka andra elever. Detta är naturligtvis oacceptabelt såväl i skolan som i det övriga samhället. Skolan ska vara en trygg plats för alla elever. Ingen ska behöva riskera att kränkande bilder sprids eller att en skyddad identitet röjs.

Skolan har en tydlig skyldighet enligt lag att aktivt förebygga och motverka all kränkande behandling. För att klara det måste skolan ha makt och befogenheter att garantera trygghet och arbetsro i skolan. I detta ingår att skolans personal måste kunna omhänderta föremål som kan störa undervisningen eller kränka andra människor.

Enligt min mening är det angeläget att skollagen tydliggörs på denna punkt. Ett förslag med denna innebörd finns också i Skollagskommitténs betänkande Skollag för kvalitet och likvärdighet (SOU 2002:121). Skollagskommittén föreslår att en ny bestämmelse tas in i skollagen med lydelsen att rektor eller lärare får omhänderta föremål som är störande för skolverksamheten eller kan utgöra en fara för säkerheten i skolan.

Skollagskommitténs förslag till ny skollag bereds för närvarande inom Utbildningsdepartementet. Förslagen i betänkandet kräver en djupgående analys innan de kan läggas fram och förslagen ska också granskas av Lagrådet. Regeringen avser att återkomma till riksdagen med anledning av Skollagskommitténs förslag under våren 2005.

Skolan kan även anta egna ordningsregler som slår fast vilka typer av föremål som från ordnings- och säkerhetssynpunkt är förbjudna att inneha eller att använda inom skolans område.

Skolan får aldrig avsäga sig ansvaret för elevernas trygghet och säkerhet och måste ha beredskap och befogenheter att vidta snabba och tydliga åtgärder för att skydda dem som blir utsatta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.