Mobiltelefonins täckning

Skriftlig fråga 2012/13:461 av Berg, Marianne (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-04-24
Anmäld
2013-04-24
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-05-06
Svar anmält
2013-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 april

Fråga

2012/13:461 Mobiltelefonins täckning

av Marianne Berg (V)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

Fast telefoni nedmonteras, och mobiltelefonins täckning är dålig. På många platser i vårt land, med betoning på norra Sverige, kan människor inte förmedla sig via mobil, på grund av dålig täckning. Enligt lagen har alla rätt till telefon där man bor. Om detta inte fungerar ska Post- och telestyrelsen ordna detta med speciallösningar. Hittills är det inte många som fått denna hjälp, och det är många som inte känner till att de ska vända sig till Post- och telestyrelsen.

Telefonstolpe efter telefonstolpe försvinner; en miljon telefonstolpar ska bort till 2015, framför allt på landsbygden. Ca 12 000 kunder har förlorat fast telefoni, och ytterligare ca 40 000 blir utan inom tre år. I och med detta försvinner naturligtvis de tjänster som gått via det fasta nätet, till exempel trygghetslarm för äldre och andra behövande. När det fasta nätet sakta men säkert försvinner fungerar på många håll inte trygghetslarmet. Om larmet inte fungerar kan det få förödande konsekvenser för den drabbade.

Med anledning av det som anförts ovan vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att hemtelefoni via mobilnätet är lika säkert och stabilt som via det gamla telefonnätet över hela landet?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:461 besvarad av Statsrådet Anna-Karin Hatt

den 6 maj

Svar på fråga

2012/13:461 Mobiltelefonins täckning

Statsrådet Anna-Karin Hatt

Marianne Berg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att hemtelefoni via mobilnätet är lika säkert och stabilt som via det gamla telefonnätet över hela landet.

Till att börja med vill jag slå fast att fungerande hemtelefoni är oerhört viktigt för att man ska kunna känna sig trygg och kunna kommunicera med nära och kära.

Telia Sonera AB (Telia Sonera) har valt att genomföra ett generationsskifte för den traditionella fasta telefonin i Sverige. De anslutningar som berörs har enligt Telia Sonera det gemensamt att stolplinjerna är mycket långa och i dåligt skick.

Telia Sonera har i en skriftlig utfästelse åtagit sig att de fasta bostäder och företag som påverkas av förändringarna i teknikskiftet kommer att erbjudas telefoni från Telia Sonera även i framtiden. Den ersättningslösning som Telia Sonera har valt bygger på det mobila nätet, där installatör monterar en särskild antenn utomhus för att vid behov förbättra mottagningen.

Telia Sonera har lovat att deras ersättningsteknik ska vara lika bra som det traditionella telefonnätet och jag förutsätter att de uppfyller löftet. I löftet ingår därmed att alla abonnenter som omfattas av teknikskiftet ska få en fullgod ersättningslösning.

Om man förlorar sin hemtelefoni och det inte finns något annat kommersiellt alternativ så ska Post- och telestyrelsen (PTS) upphandla en lämplig telefonilösning.

Eftersom det för många kunder har visat sig vara en prövande process har regeringen under 2013 anslagit medel för att PTS ska kunna tillhandahålla en ombudsmannaliknande funktion dit missnöjda kunder kan vända sig för att få råd och information.

Både jag själv och tillsynsmyndigheten PTS övervakar frågan noggrant. Det är oerhört viktigt att Telia Sonera sköter sin uppgift och det är en prioriterad uppgift för regeringen att se till att så sker.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.