Till innehåll på sidan

Möjlighet att få ett jobb efter slopande av lån till körkort

Skriftlig fråga 2023/24:178 av Carina Ödebrink (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-10-26
Överlämnad
2023-10-27
Anmäld
2023-11-07
Svarsdatum
2023-11-08
Sista svarsdatum
2023-11-08
Besvarad
2023-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

I budgetpropositionen 2024 aviserar regeringen att den avser att slopa möjligheten att ta CSN-lån för körkort från och med den 1 januari 2024.

Det är dyrt att ta körkort, och för många blir det ett stort hinder för möjligheten att ta ett jobb och komma in på arbetsmarknaden.

Sedan lånet infördes 2018 har 43 procent av låntagarna tagit körkort.  De allra flesta, 70 procent, har dock fått skjuta till egna medel eftersom lånedelen är begränsad till 15 000 kronor.

Hösten 2022 gjorde Centrala studiestödsnämnden, CSN, en enkätundersökning. En klar majoritet av dem som inte tagit körkort svarade att det berodde på kostnaden, förmodligen på grund av att körkortet blev dyrare än förväntat.

Vidare visar CSN:s uppföljning att de som har tagit körkort oftare har ett arbete än de som inte tagit körkort. 76 procent av dem med körkort klassificerades som sysselsatta i september 2022, jämfört med 58 procent av dem utan körkort. Oavsett kön är sysselsättningen högre om man tagit körkort.

Även om det är färre än förväntat som använt lånemöjligheten för att ta körkort sedan den infördes är det en bra möjlighet för unga och arbetslösa, som inte alltid har så stark ekonomi.

I stället för att avveckla möjligheten till att låna till körkort hade regeringen kunnat utveckla reformen.

Jag vill därför fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

På vilket sätt vill ministern stärka ungas och arbetslösas möjligheter att få ett jobb, där körkort kan vara viktigt, när regeringen nu slopar möjligheten att finansiera ett körkort med CSN-lån?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:178 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

A2023/01460 Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknads- och integrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:178 av Carina Ödebrink (S)
Möjlighet att få ett jobb efter slopande av lån till körkort

Carina Ödebrink har frågat mig på vilket sätt jag vill stärka ungas och arbetslösas möjligheter att få ett jobb, där körkort kan vara viktigt, när regeringen nu slopar möjligheten att finansiera ett körkort med CSN-lån.

Arbetsmarknadspolitiken behöver utformas så att fler kommer i arbete och så att den blir mer kostnadseffektiv.

Regeringen konstaterar att det körkortslån som infördes 2018 med inriktning på vissa arbetssökande och som 2021 utvidgades till ungdomar med avslutad gymnasieutbildning, inte har fungerat som ett effektivt instrument för att öka anställningsbarheten hos målgrupperna. En majoritet av dem som har tagit körkortslån har inte tagit körkort enligt plan. Vidare har mer än var tionde låntagare svårigheter att betala tillbaka körkortslånet. Intresset för lånet har sjunkit successivt sedan det infördes.

Arbetssökande kommer fortsatt att prövas mot den bredd av insatser som finns att tillgå för Arbetsförmedlingen. I budgetpropositionen för 2024 föreslås vidare en förstärkning av Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag på 200 miljoner kronor för att möta en ökad arbetslöshet. Tillsammans med andra förslag i budgetpropositionen, till exempel fler platser både inom yrkeshögskolan och den yrkesinriktade vuxenutbildningen, bidrar de föreslagna satsningarna inom arbetsmarknadspolitiken till att stärka arbetslinjen.

Utöver det har regeringen även sett till att genomföra de regeländringar som är nödvändiga för att anställningar med etableringsjobb ska komma på plats.

Jag följer noga utvecklingen på arbetsmarknaden och hur Arbetsförmedlingen genomför sitt uppdrag att tillgodose behoven hos både arbetssökande och arbetsgivare.

Stockholm den 8 november 2023

Johan Pehrson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.