Till innehåll på sidan

Möjligheten att frånträda förhandsavtal vid väsentligt höjd avgift

Skriftlig fråga 2022/23:221 av Angelica Lundberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-12-30
Överlämnad
2023-01-02
Anmäld
2023-01-13
Svarsdatum
2023-01-16
Sista svarsdatum
2023-01-16
Besvarad
2023-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Det behöver finnas en större rimlighet för konsumenter när det gäller förhandsavtal och månadsavgifter, inte minst nu i det besvärliga rådande ekonomiska läget.

Inflationen har stigit kraftigt den senaste tiden, och med ökade kostnader riskerar många kalkyler för nybyggnation att spricka. Rapporter inkommer från hela Sverige om ökade priser för nybyggda bostadsrätter, där de tilltänkta köparna aviserats en väsentligt höjd månadsavgift. Höjningar på 35 procent är inte ovanliga. Det finns också fall där köparen helt blir av med möjligheten till köp av bostadsrätt då lägenheterna i stället omvandlas till friköp. Detta försätter de konsumenter som ingått ett förhandsavtal i en knepig sits, och rättsläget är osäkert på området.

Bostadsrättslagen ger förhandstecknare rätt att genast frånträda avtalet, om de avgifter som skall betalas för bostadsrätten är väsentligt högre än som angavs i förhandsavtalet. Men eftersom det saknas rättspraxis om vad väsentligt högre avgifter innebär uppstår tvister kring detta. Konsumenterna hävdar att avgifter är själva månadsavgiften, och bostadsutvecklarna hävdar att avgifter är hela kostnaden för köpet. En höjning på 35 procent av månadsavgiften behöver inte vara väsentlig i lagens mening om den sätts i relation till den totala kostnaden. Men den är naturligtvis väsentlig för konsumenten som kalkylerat med en viss boendekostnad. Bostadsutvecklaren har ett överläge gentemot konsumenten, och en rättsprocess riskerar att bli långdragen. Detta eftersom det inte ligger i bostadsutvecklarens intresse att få saken omedelbart prövad av Högsta domstolen. Det kan endast ske om parterna är överens om en sådan ordning.

För att undvika tvister och många års väntan på en rättspraxis skulle lagstiftningen kunna förtydligas. 

Jag vill därför fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att förtydliga lagstiftningen gällande möjligheten att frånträda förhandsavtal i de fall månadsavgiften ökar väsentligt?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:221 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Ju2023/00001 Justitiedepartementet Justitieministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:221 av Angelica Lundberg (SD)
Möjligheten att frånträda förhandsavtal vid väsentligt höjd avgift

Angelica Lundberg har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att förtydliga lagstiftningen gällande möjligheten att frånträda förhandsavtal i de fall månadsavgiften ökar väsentligt.

Det ska vara tryggt att äga och bo i en bostadsrättslägenhet. Det behövs därför ett bra rättsligt skydd både för bostadsrättshavare och för dem som avser att köpa en bostadsrätt. Ett köp av en bostadsrätt har ofta en stor ekonomisk betydelse för en privatperson.

Den 1 januari i år trädde lagändringar i kraft som innebär ett stärkt skydd för den som köper eller äger en bostadsrätt. När det gäller förhandsavtal har det bl.a. införts skärpta krav på information om förhandsavtalet och de risker som är förknippade med det, en rätt till betänketid inför att förhandsavtalet tecknas och en rätt till information om väsentliga avvikelser från vad som är avtalat.

Reglerna om en förhandstecknares möjligheter att frånträda ett förhandsavtal innebär en avvägning mellan olika intressen. Framför allt hänsynen till andra förhandstecknare gör att den grundläggande principen om avtalsbundenhet måste respekteras även vid förhandsavtal. För att en förhandstecknare ska ha rätt att frånträda ett förhandsavtal på grund av att avgifterna för bostadsrätten blivit högre än vad som beräknats enligt förhandsavtalet, krävs därför att det är fråga om en väsentlig höjning. Vad som utgör en väsentlig avgiftshöjning i det enskilda fallet är en fråga som bör avgöras i rättstillämpningen. I rådande ekonomiska läge med stigande inflation och höjda räntor kan det bli vanligare med större avgiftshöjningar, vilket kan leda till tvister. Regeringen följer noga denna utveckling.

Stockholm den 16 januari 2023

Gunnar Strömmer

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.