Möjligheten att kunna köpa elbil

Skriftlig fråga 2021/22:1719 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-06-10
Överlämnad
2022-06-15
Anmäld
2022-06-16
Svarsdatum
2022-06-22
Sista svarsdatum
2022-06-22
Besvarad
2022-06-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

För en låginkomsttagare kan det vara mycket dyrt att gå från den bensin- och/eller dieseldrivna bil som man använder och äger till att köpa en elbil. I många fall är den betald, och lån finns inte. Andrahandsvärdet på bilen är dessutom inte så högt att det skulle täcka kostnaden för att köpa en ny elbil. Det skulle i många fall förändra ekonomin radikalt för exempelvis en normalstor familj med medelinkomst. I synnerhet då livsmedels- och elpriserna tillsammans med räntor skjutit i höjden.

Den ökade kostnaden som ett köp skulle innebära gör att människor skulle behöva vända på varenda krona för att få ekonomin att gå ihop, vilket man i många fall redan i dag gör. Semestern kan få stryka på foten tillsammans med andra nöjen och fritidsaktiviteter för barnen. Det är helt enkelt ett tufft läge för många. Därför är det intressant att höra hur regeringen motiverar hur den gamla trotjänaren ska bytas ut mot en ny elbil, som man förmodligen måste ta lån för att kunna köpa.

Med hänvisning till detta vill jag ställa följande fråga till finansminister Mikael Damberg:

 

Ämnar ministern verka för att familjer som redan i dag har det ekonomiskt tufft och/eller människor som bor ute på landsbygden ska klara av att köpa en elbil, och i så fall hur?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1719 besvarad av Finansminister Mikael Damberg (S)

Fi2022/01973 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1719 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Möjligheten att kunna köpa elbil

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig om jag ämnar verka för att familjer som redan i dag har det ekonomiskt tufft och/eller människor som bor ute på landsbygden ska klara av att köpa en elbil och i så fall hur.

Jag vill inledningsvis påpeka att vi måste skapa en omställning där alla ska med. De socialdemokratiskt ledda regeringarna har de senaste åtta åren konsekvent bedrivit en politik som stärkt de ekonomiska marginalerna för hushåll med svag ekonomi. Ersättningarna vid arbetslöshet och sjukdom har höjts. Personer med sjuk- och aktivitetsersättning har fått betydande inkomstförstärkningar, och de sämst ställda pensionärerna har gynnats av bl.a. förstärkt grundskydd, inkomstpensionstillägg och skattesänkningar. Barnfamiljer som har det svårt att få hushållsbudgeten att gå ihop har fått lättnader bl.a. i form av höjt barnbidrag, höjt bostadsbidrag och höjt underhållsstöd. För att mildra konsekvenserna av den senaste tidens prisökningar har regeringen också vidtagit flera tillfälliga åtgärder riktade mot de hushåll som drabbas hårdast av prisökningarna. Jag beklagar dock att regeringens förslag om drivmedelskompensation blockerades av oppositionen.

När det gäller elbilar kommer elektrifieringen på sikt göra det möjligt att fasa ut de fossila drivmedlen. Samtidigt kommer den medföra att hushållens körkostnader sjunker. De lägre körkostnaderna driver i sig på omställningen. Det kommer i synnerhet gynna de med låga inkomster som är beroende av bilen för sina dagliga resor.

Ett ökat utbud av begagnade elbilar kommer också underlätta för de med låga inkomster att köpa elbil. Det utbudet är än så länge litet, eftersom det är först de allra senaste åren som nybilsförsäljningen satt fart. Det innebär att de med lägst inkomster för närvarande kan ha svårt att köpa en elbil. Men den styrning vi haft på nybilsmarknaden för att premiera energieffektiva bilar, genom t ex bonus-malus-systemet, kommer på några års sikt komma begagnatköparna tillgodo. Det pristak för bonusen som snart införs kan förhoppningsvis också leda till att nybilsköparna i större utsträckning än idag väljer elbilar i de lägre prisklasserna. Det kan också förväntas leda till ett större utbud av billigare begagnade elbilar. Förutom tillgång till elbilar krävs möjlighet att kunna ladda dem, helst i anslutning till bostaden. För att underlätta utbyggnaden av laddplatser har stöd införts i form av ladda bilen-stödet för boende i flerfamiljshus och genom skattereduktionen för grön teknik – som även omfattar installation av laddningspunkt för elbilar – för boende i småhus och ägarlägenheter.

Vår politik bygger på insikten om att klimatförändringarna är kostsamma för samhället, medan en snabbare klimatomställning skapar jobb och exportmöjligheter. För att skynda på omställningen och skapa förutsättningar för nya gemensamma lösningar krävs en aktiv politik. Det handlar om framtidens gröna jobb i industrin, om upprustningen av infrastrukturen och klimatsmart energi. Klimatomställningen bidrar samtidigt till att minska beroendet av importerade fossila bränslen. Vår politik gör därför Sverige säkrare.

Stockholm den 22 juni 2022

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.