Till innehåll på sidan

Möjligheten för fler att delta i gudstjänster

Skriftlig fråga 2020/21:2579 av Staffan Eklöf (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-19
Överlämnad
2021-04-20
Anmäld
2021-04-21
Svarsdatum
2021-04-28
Sista svarsdatum
2021-04-28
Besvarad
2021-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Endast åtta personer tillåts att delta i en gudstjänst. Samtidigt gäller större frihet för andra verksamheter såsom museer och handeln, där det i praktiken räcker att varje person har tio kvadratmeter att disponera. För de flesta kyrkor skulle en sådan kvadratmeterregel göra att många fler än åtta personer skulle kunna delta. Varnhems klosterkyrka skulle till exempel kunna ta emot 70 personer, och för Sofiakyrkan i Jönköping skulle siffran bli liknande.

Grundproblemet är att gudstjänster sorterar under rubriken allmänna sammankomster och att reglerna för allmänna sammankomster i förordning 2021:8 (om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19) är utformade på ett detaljstyrande sätt, medan reglerna för fritidsverksamheter och handelsplatser är utformade på ett mer målstyrande sätt. Gudstjänster genomförs av kyrkor som har stora möjligheter att styra var människor befinner sig och hur människor rör sig under gudstjänsten. Det finns även all anledning att tro att församlingsmedlemmarna skulle hörsamma varje vädjan. Målstyrda krav skulle fungera ovanligt väl vid gudstjänster. Det är också vad som skett vid det fåtal fall där kyrkor har överskridit begränsningen. Samtidigt visar nuvarande undantag för begravningar att det inte finns några hinder för regeringen att ge specificerade undantag för vissa verksamheter under reglerna för allmänna sammankomster.

Stelbentheten som följer av detaljstyrningen av gudstjänster illustreras väl av fallet där S:t Filippus församling i Stockholm ansökte om att få anordna utomhusgudstjänster där församlingsmedlemmarna skulle hålla två meters avstånd från varandra, bära munskydd och ha med sig egna psalmböcker men ändå nekades tillstånd. De nuvarande reglernas restriktioner står inte i proportion till det lagstiftaren vill uppnå, vilket även torde betyda att de inte uppfyller proportionalitetsprincipens krav.

Sammantaget ser jag att möjligheterna finns att tillåta större gudstjänstdeltagande om regeringen vara vill, genom att ändra förordningen. Det finns också ett stort behov av en sådan förändring. Säkerheten kan och ska samtidigt säkerställas.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Är det inte lämpligt att ta initiativ till en omprövning av pandemireglerna för att möjliggöra att fler än åtta personer ska kunna delta i en gudstjänst om det kan göras på ett säkert sätt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2579 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:2579 av Staffan Eklöf (SD)
Möjligheten för fler att delta i gudstjänster

Staffan Eklöf har frågat mig om det inte är lämpligt att ta initiativ till en omprövning av pandemireglerna för att möjliggöra att fler än åtta personer ska kunna delta i en gudstjänst om det kan göras på ett säkert sätt.

Så som jag svarat på fråga 2020/21:2354 av Mikael Oskarsson (KD) vill jag börja med att säga att regeringen har största respekt för de värden som blir lidande när möjligheterna till religiösa sammankomster inskränks. Religionsfriheten står sig stark i Sverige och är en viktig del av vår demokrati.

Med detta sagt är sammankomster som samlar flera personer är ofta riskfyllda sett ur smittskyddssynpunkt, eftersom de kan innebära att för varandra okända personer samlas och tillbringar en längre tid tillsammans i varandras fysiska närhet. För många sammankomster och tillställningar är också själva syftet att människor ska komma samman och delta tillsammans i ett arrangemang under en bestämd tid på en viss plats. Det innebär risk för trängsel och smittspridning.

Vid religiösa sammankomster samlas många människor normalt i inomhusmiljö under en begränsad tid. En religiös sammankomst är därför inte direkt jämförbar med en butik, ett museum eller en konsthall där besökare kommer och går under ofta långa öppettider. Med ett fast deltagartak begränsas det totala antalet personer som möts i ett läge med oroande smittspridning. Att samlas fler innebär en större risk än om man är färre som samlas. Regeringen har remitterat ett förslag på mer träffsäkra


regler som ska möjliggöra att sammankomster ska kunna hållas men på ett smittskyddssäkert sätt. Dessa mer träffsäkra regler ska träda i kraft när smittläget tillåter.

Stockholm den 28 april 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.