Moms vid YH-utbildningar

Skriftlig fråga 2021/22:122 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-11
Överlämnad
2021-10-12
Anmäld
2021-10-13
Svarsdatum
2021-10-20
Sista svarsdatum
2021-10-20
Besvarad
2021-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Yrkeshögskolan är en bra utbildningsform som ofta leder direkt till sysselsättning på arbetsmarknaden. Den bygger på ett aktivt deltagande från arbetslivet, vilket bland annat innebär att väldigt många lärare är yrkesverksamma personer som kommer till YH-utbildningar som konsulter.

Eftersom YH-utbildningar är momsbefriade har lärarna fram till nu fakturerat sina arvoden utan moms, men enligt uppgift har Skatteverket nu kommit med nya direktiv som stipulerar att lärare på YH-utbildningar ska fakturera med 25 procent moms. Det är nämligen vanligt att lärarna anlitas via sina egna företag och fakturerar sina arvoden till utbildningsanordnaren.

Eftersom YH-utbildningar är momsbefriade har utbildningsanordnaren inte rätt att dra av moms på kostnader. Alltså blir den nya momsen från lärarna en direkt kostnad, som därmed ökar utbildningsanordnarens största utgiftspost med 25 procent. Enligt uppgift från utbildningsanordnare finns inte denna kostnadsökning med i beräkningen av nivån på statsbidraget de erhåller för att bedriva utbildningarna.

Enligt Myndigheten för yrkeshögskolan bedrev 214 utbildningsanordnare YH-utbildning 2020. Av dessa var 121 privata, 86 kommuner, 5 landsting och 2 statliga anordnare.

Utbildningsanordnare varnar nu för vad denna stora kostnadsökning kan leda till. I vissa fall kan man kanske anställa sina lärare, men för dem som inte kan anställas behöver man skära i antalet lärartimmar, vilket inverkar på kvaliteten. I värsta fall leder kostnadsökningen till konkurs för den privata utbildningsanordnaren. Man menar att så kan ske redan under hösten, vilket gör att eventuell momskompensation nästa år kan vara försent.

Av denna anledning vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att vidta några omedelbara åtgärder för att förhindra att privata utbildningsanordnare för YH-utbildningar riskerar att gå i konkurs under hösten genom att till exempel låta dem göra momsavdrag för de lärare de anlitar?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:122 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fi2021/03327 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:122 av Björn Söder (SD)
Moms vid YH-utbildningar

Björn Söder har frågat mig om jag är beredd att vidta några omedelbara åtgärder för att förhindra att privata utbildningsanordnare för YH-utbildningar riskerar att gå i konkurs under hösten genom att till exempel låta dem göra momsavdrag för de lärare de anlitar.

Yrkeshögskolan spelar en viktig roll för Sveriges kompetensförsörjning och för flexibla möjligheter till omställning på arbetsmarknaden. Utbildningsformen har varit betydelsefull för att möta utbildningsbehov under pandemin, såväl inom området vård och omsorg som inom andra områden.

Utbildning undantas normalt från skatteplikt enligt mervärdesskattelagen. Anlitande av inhyrd personal är dock belagd med 25 procents mervärdesskatt. Skatteverket har i ställningstagande den 25 augusti 2021 förtydligat att detta vanligtvis även gäller mervärdesskatt för utbildningstjänster och personaluthyrning för utbildningar vid yrkeshögskolor. Bakgrunden till ställningstagandet är domar från EU-domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen.

Reglerna om mervärdesskatt är i hög grad harmoniserade inom EU. De svenska mervärdesskattereglerna måste vara förenliga med mervärdesskattedirektivet. Utrymmet för att ändra reglerna i mervärdesskattelagen är därför begränsade. I budgetpropositionen föreslår regeringen i stället att privata utbildningsanordnare kompenseras genom ytterligare medel till anslaget för yrkeshögskolan från och med 2022.

Stockholm den 20 oktober 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.