Momsbefriade YH-utbildningar

Skriftlig fråga 2021/22:848 av Anne Oskarsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-20
Överlämnad
2022-01-20
Anmäld
2022-01-21
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

YH-utbildningar är momsbefriade, och lärarna har fram till nu fakturerat sina arvoden utan moms. Det är viktigt att lärarna som undervisar på YH-utbildningar är förankrade i industrin. Detta också för att de som utbildas ska få insyn i hur det går till i verkligheten. De kan också lättare få praktik på det sättet.

Men i och med en ny dom har nu Skatteverket kommit med nya direktiv som säger att lärare på YH-utbildningar ska fakturera med 25 procent moms.

Då YH-utbildningar är momsbefriade har de som anordnar utbildningen inte rätt att dra av moms på kostnader. Den nya momsen från lärarna blir en direkt kostnad, som ökar den största utgiftsposten med 25 procent. Enligt utbildarna är detta inte hållbart då kostnaden inte finns med i beräkningen av nivån på statsbidraget som de erhåller.

Utbildarnas förslag till lösning:

Om YH-utbildningar kan få rätt att dra av den moms våra lärare fakturerar till oss (så att den alltså inte hamnar som en kostnad för oss) är problemet löst. Det är viktigt att yrkesutbildningarna kan fortsätta att genomföras med lärare från näringslivet. Eleverna behöver få direkt kunskap från näringslivet och för att de lättare ska kunna få en praktikplats.

Med anledning av detta vill jag fråga till finansminister Mikael Damberg:

 

Avser ministern vidta åtgärder enligt vad som beskrivs ovan eller ser ministern andra lösningar på situationen?​

Svar på skriftlig fråga 2021/22:848 besvarad av Finansminister Mikael Damberg (S)

Fi2022/00239 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:848 av Anne Oskarsson (SD)
Momsbefriade YH-utbildningar

Anne Oskarsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder enligt vad Utbildarna har föreslagit eller om jag ser andra lösningar på situationen.

Yrkeshögskolan spelar en viktig roll för Sveriges kompetensförsörjning och för flexibla möjligheter till omställning på arbetsmarknaden. Utbildningsformen har inte minst varit betydelsefull för att möta utbildningsbehov under pandemin, såväl inom området vård och omsorg som inom andra områden.

Utbildning undantas normalt från skatteplikt enligt mervärdesskattelagen. Anlitande av inhyrd personal är dock belagd med 25 procents mervärdesskatt. Skatteverket har i ställningstagande den 25 augusti 2021 förtydligat att detta vanligtvis även gäller mervärdesskatt för utbildningstjänster och personaluthyrning för utbildningar vid yrkeshögskolor. Bakgrunden till ställningstagandet är domar från EU-domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen.

Reglerna om mervärdesskatt är i hög grad harmoniserade inom EU. De svenska mervärdesskattereglerna måste vara förenliga med mervärdesskattedirektivet. Utrymmet för att ändra reglerna i mervärdesskattelagen är därför begränsade. Som en direkt konsekvens av detta föreslog regeringen i stället i budgetpropositionen att privata utbildningsanordnare kompenseras genom ytterligare medel till anslaget för yrkeshögskolan från och med 2022. Förslaget bifölls av riksdagen den 14 december 2021.

Stockholm den 26 januari 2022

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.