momssatser inom turismen

Skriftlig fråga 2001/02:520 av Nisser, Per-Samuel (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-15
Anmäld
2002-01-22
Besvarad
2002-01-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 januari

Fråga 2001/02:520

av Per-Samuel Nisser (m) till finansminister Bosse Ringholm om momssatser inom turismen

Det är i dag en djungel vad gäller momssatser. När det är olika momssatser blir det ofta olika förutsättningar för likartade verksamheter. Detta skapar naturligtvis problem om det finns snedvridande och orättvisa förutsättningar som hämmar möjligheten att driva företag.

Ett område är turismen och naturnära aktiviteter. Dessa företag finns oftast i områden där det är brist på arbetstillfällen. I dag är momssatsen för hotell, camping, bo i stuga, transporter, skidlift m.m. 12 %. För en del s.k. idrottsaktiviteter är det 6 %. Ser man på paddla kanot, bygga timmerflotte eller camping i samband med dessa naturnära aktiviteter så är momsen 25 %.

Det är naturligtvis inte rimligt med olika momssatser för liknande turismaktiviteter. Om en del av verksamheten sker i Norge är momssatsen där 0 %.

Det finns i Sverige ca 20 000 småföretag med färre än fem anställda, som driver naturnära turismaktiviteter och i dag betalar 25 % i moms.

Min fråga till finansministern är:

Vad avser finansministern göra för att det ska bli likartade förutsättningar för de som driver företag inom turismsektorn?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:520 besvarad av

den 23 januari

Svar på fråga 2001/02:520 om momssatser inom turismen

Finansminister Bosse Ringholm

Per-Samuel Nisser har frågat mig vad jag avser göra för att det ska bli likartade förutsättningar för dem som driver företag inom turistsektorn.

Enligt mervärdesskattelagen tas mervärdesskatt normalt ut med 25 % om det inte finns någon bestämmelse som särskilt medger att en reducerad skattesats ska användas eller att skatt inte ska tas ut alls. Reducerade skattesatser gäller bl.a. för persontransporter (6 %), uthyrning av hotellrum och upplåtelse av campingplatser (12 %) samt inom idrottsområdet (6 %). En lägre skattesats har i vissa fall motiverats av önskemålet om att gynna turismen. När skattesatsen för idrott infördes uppmärksammades avgränsningsproblemen mellan sport/idrott respektive rekreation/förströelse/nöje. Det bedömdes att endast det som kunde anses som sport/idrott skulle omfattas. Vid avgränsningen av området för personbefordran angavs bl.a. att rena nöjesattraktioner inte skulle anses som personbefordran även om dessa tillhandahållanden i viss utsträckning kunde innefatta ett transportmoment. När det gäller den lägre skattesatsen för hotell och camping uttalades att även tillhandahållanden av plats för uppställning av tält eller husvagnar samt upplåtelse av enklare stugor och liknande på campingområden omfattades.

Min grundläggande uppfattning är att mervärdesskattelagstiftningen ska var tydlig, konsekvent och innehålla så få särbestämmelser som möjligt. Ett införande av reducerade skattesatser för fler verksamheter och områden måste därför ske restriktivt. Det är mot den bakgrunden inte aktuellt att ändra förutsättningarna för turistsektorn genom ytterligare sänkningar av mervärdesskatten.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.