Monopol på fjärrvärmemarknaden

Skriftlig fråga 2006/07:1620 av Appelros, Staffan (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-09-06
Anmäld
2007-09-06
Besvarad
2007-09-20
Svar anmält
2007-09-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 september

Fråga

2006/07:1620 Monopol på fjärrvärmemarknaden

av Staffan Appelros (m)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Ökad användning av fjärrvärme är ett av våra viktigaste verktyg för att minska utsläppen av hälsovådliga ämnen och av växthusgaser. Sverige har varit framgångsrikt på att med hjälp av fjärrvärme ta till vara spillvärme från till exempel industri, avfallsförbränning och kraftproduktion. De senaste åren har dock tillväxten i fjärrvärmen avstannat. Allt fler fastighetsägare väljer värmepumpar eller pellets för sin uppvärmning. I dag förekommer det till och med att flerfamiljshus kopplas bort från fjärrvärmenäten. En anledning till fjärrvärmens minskade attraktionskraft är prissättningen. Priset på fjärrvärme varierar stort över landet och fastighetsägare upplever en otrygghet när det inte går att välja mellan olika leverantörer. Sedan naturgasnätet öppnades uppför flera aktörer den 1 juli utgör fjärrvärmen det sista monopolet på energimarknaden som inte öppnats upp. Näringsdepartementet arbetar nu med en proposition om villkoren på fjärrvärmemarknaden. Kundföreträdare som Fastighetsägarna, Hyresgästerna, Riksbyggen och Sabo har under våren uppvaktat Näringsdepartementet för ökad möjlighet att välja värmeleverantör. På leverantörssidan finns ett starkt intresse från svensk industri att kunna leverera mer återvunnen energi till fjärrvärmenäten. Det finns således ett intresse för öppnade fjärrvärmenät både från kunder och från leverantörer.

Mot bakgrund av detta är min fråga till näringsministern:

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att öppna upp nätmonopolet på fjärrvärmemarknaden på samma sätt som nyligen skett med gasnäten?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1620 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 20 september

Svar på fråga

2006/07:1620 Monopol på fjärrvärmemarknaden

Näringsminister Maud Olofsson

Staffan Appelros har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att öppna upp nätmonopolet på fjärrvärmemarknaden på samma sätt som nyligen skett med gasnäten.

Staffan Appelros menar att tillväxten i fjärrvärmen har avstannat och att en bidragande orsak till det är prissättningen. Samtidigt påtalar han att det finns ett starkt intresse från industrin att leverera spillvärme och att kundföreträdare har uppvaktat regeringen för ökade möjligheter att välja värmeleverantör.

De väl utbyggda fjärrvärmenäten i Sverige skapar förutsättningar för att på ett effektivt sätt ta till vara energi som annars inte skulle nyttiggöras. Ungefär hälften av uppvärmningsbehovet för bostäder och lokaler tillgodoses av fjärrvärme. Marknadsandelen är allra störst bland flerbostadshus och fortsätter att växa. Under senare år har fjärrvärme även byggts ut till småhus. Enligt branschen ansluts ca 20 000 nya småhus per år.

Fjärrvärmenäten utgör dessutom basen för utbyggnad av ny hållbar elproduktion i form av kraftvärme. En utbyggnad av kraftvärme ska stimuleras. Regeringen följer därför noga utvecklingen på värmemarknaden och har uppdragit åt Statens energimyndighet att årligen redovisa utvecklingen beträffande priser, konkurrensförhållanden och miljöpåverkan. Dessa uppföljningar och det utredningsarbete som genomförts har, tillsammans med krav på ekonomisk särredovisning av fjärrvärmeverksamhet, bidragit till att öka transparensen på fjärrvärmemarknaden.

Den reglering vi har i dag på gasmarknaden har utformats för att överensstämma med EU:s regler för den inre marknaden för energi. För fjärrvärmemarknaden finns andra möjligheter att utforma regelverket efter nationella förhållanden. Dessutom finns uppenbara tekniska och ekonomiska skillnader mellan lokala fjärrvärmenät och en transeuropeisk infrastruktur för gas. En proposition med förslag till en ny fjärrvärmelag bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Jag avser inte att föregripa det pågående arbetet med propositionen, men vill framhålla att det syftar till att stärka kundernas ställning på värmemarknaden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.