Mosképlaner i Linköping

Skriftlig fråga 2023/24:790 av Jonas Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-04-08
Överlämnad
2024-04-09
Anmäld
2024-04-10
Svarsdatum
2024-04-17
Sista svarsdatum
2024-04-17
Besvarad
2024-04-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

I Linköpings kommun har Linköpings moskéstiftelse planer på att uppföra en stor moské i området Kåparp i stadsdelen Lambohov. Bakom mosképlanerna står Islamiska Förbundet i Linköping, som via sin moderorganisation Förenade Islamiska Föreningar i Sverige har kopplingar till islamism i allmänhet och i synnerhet till det islamistiska nätverket Muslimska brödraskapet. Bland annat har ordföranden för moderorganisationen i etablerade medier uppmärksammats för sina islamistkopplingar.

Utöver nämnda kopplingar har stiftelsen som samlar in pengar för att kunna uppföra moskén i Linköping sökt finansiering från utländska stater, vilket framgår såväl av stiftelsens egna förvaltningsberättelser som av rapportering i lokalmedier. Utländska stater i dessa sammanhang handlar i praktiken om icke-demokratiska stater i Mellanöstern. Fallet i Linköpings kommun är allvarligt nog för att angå hela Sverige – särskilt med tanke på att ett betydande antal andra kommuner befinner sig i liknande situationer. 

Skrivningar i Tidöavtalet lägger grunden för att riksdagen ska kunna besluta om lagstiftning som ger ökade möjligheter till att bekämpa islamismens framväxt i vårt land. Det direkta beslutsfattandet kring att uppföra enskilda moskéer sker dock i kommunerna, varför det är viktigt att tillräckligt skarpa verktyg finns på berörda politiska nivåer för att kunna bekämpa islamism. I Linköping med flera kommuner uppfattar undertecknad att det finns beslutsfattare som anser att de saknar verktyg för att stoppa mosképlaner även när tydliga kopplingar till islamism finns med i bilden.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av vad som anförs ovan om uppförande av moskéer i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:790 besvarad av Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Svar på fråga 2023/24:790 Mosképlaner i Linköping

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:790 av Jonas Andersson (SD)
Mosképlaner i Linköping

Jonas Andersson har frågat mig om jag avser vidta några åtgärder om uppförande av moskéer i Sverige.

Regeringen är tydlig, vi har en grundlagsskyddad religionsfrihet som innebär att var och en har rätt att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion. Denna frihet är absolut och gäller lika för alla religiösa inriktningar, därmed även för muslimer. Samtidigt är regeringen tydlig att extremism ska bekämpas.

I Tidöavtalet anges att en utredning ska tillsättas som ska se över förbud mot utländsk finansiering av bland annat trossamfund som har kopplingar till islamism och extremism. Det pågår för närvarande arbete på Regeringskansliet med att ta fram direktiv till en sådan utredning.

Utöver detta har regeringen nyligen beslutat propositionen Statens stöd till trossamfund och civilsamhället – enhetliga och rättssäkra villkor (prop. 2023/24:119), som ställer tydliga och skärpta krav på de trossamfund som vill få del av statliga bidrag. I propositionen förtydligas bl.a. att försvar av terrorhandlingar eller våldsbejakande extremism bör anses utgöra ett motarbetande av det demokratiska styrelseskicket. Detta gäller även ageranden som sker utanför Sveriges gränser, t.ex. om en stödsökande organisation uttalar stöd för en odemokratisk regim, en terrorgrupp eller en stridande part som begår handlingar i terrorismsyfte i en konflikt.

Regeringen förväntar sig att de demokrativillkor som föreslås för den statliga bidragsgivningen kommer att vara normerande även för kommuners och regioners bidragsgivning. Om det visar sig att så inte blir fallet, kan det bli aktuellt för regeringen att återkomma i frågan.

Stockholm den 17 april 2024

 

 

 

Jakob Forssmed

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.