Myggbekämpning i Österbybruk och Heby

Skriftlig fråga 2014/15:41 av Sanne Eriksson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-10-30
Överlämnad
2014-10-30
Anmäld
2014-11-04
Svarsdatum
2014-11-12
Sista svarsdatum
2014-11-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Varje år drabbas nedre Dalälvsområdet av stora problem med mygg. Det har gäckat kommunerna under lång tid. För Uppsala län är problemen stora i bland annat Österbybruk men framför allt i Heby som drabbas värst. Problemen kan vara så stora att det i vissa områden är helt omöjligt att gå ut på grund av översvämningsmyggen. Det handlar inte om ett extra obehag utan det handlar om ett problem som gör vardagen helt omöjlig.

Den förra regeringen sänkte ambitionerna för myggbekämpningen genom att sluta planera för årliga stöd till de drabbade kommunerna. I stället har man de senaste åren fått hoppas på stöd när problemen väl brutit ut.

Därför är det aningen oroande att den nya regeringen valt att göra på samma sätt. Dessutom har man aviserat att bekämpningsmedlet BTI ska sluta användas utan att det riktigt finns något tydligt alternativ. Det är viktigt att bekämpningen av myggen sker med så miljövänliga metoder som möjligt. Insikten av detta torde göra det tydligt att det krävs långsiktighet i planerandet av myggbekämpningen, och resurser behövs för att på allvar utreda för- och nackdelar med befintliga metoder.

Min fråga till klimat- och miljöminister Åsa Romson är därför:

Vilka åtgärder avser klimat- och miljöministern att vidta för att både kort- och långsiktigt stödja myggbekämpningen?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:41 besvarad av Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister

Dnr M2014/2474/Nm

Miljödepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:41 av Sanne Eriksson (S) Myggbekämpning i Österbybruk och Heby

Sanne Eriksson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att både kort- och långsiktigt stödja myggbekämpningen.

Jag vill inledningsvis understryka att jag och regeringen tar de problem som lokala koncentrationer av översvämningsmyggor för med sig på stort allvar. Vi anser likafullt, i likhet med den förra regeringen, att frågan i första hand ska hanteras på lokal och regional nivå.

Regeringen anser att frågan om finansiering av bekämpning av översväm-ningsmyggor bör hanteras på regional och lokal nivå. Vi avser därför att trappa ned medfinansieringen av bekämpningen vid nedre Dalälven. Vi avser inte att planera för en flerårig finansiering av bekämpningen då vi anser att det är av högsta vikt att det istället vidtas alternativa hållbara lösningar. Regeringen anser att ansvaret för att möjliggöra och genom-driva relevanta alternativa åtgärder ligger på lokal och regional nivå.

Jag delar Sanne Erikssons ståndpunkt att det är viktigt att bekämpningen av myggen sker med så miljövänliga metoder som möjligt. Regeringen anser att bekämpning med medel innehållande bakterien Bti inte är en långsiktigt hållbar lösning. Vi ser i dag att bekämpningen inte påverkar myggförekomsten från år till år och det är oklart vilka ekologiska effek-ter bekämpningen har. Därför vill jag understryka vikten av att det vidtas alternativa hållbara åtgärder för att hantera problemet med översväm-ningsmyggor. Detta för att säkra en god livsmiljö för både människor och djur även på lång sikt.

Stockholm den 12 november 2014

Åsa Romson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.