Mynaks utvärdering av sanktionsavgifter

Skriftlig fråga 2023/24:772 av Johanna Haraldsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-03-29
Överlämnad
2024-04-02
Anmäld
2024-04-03
Svarsdatum
2024-04-10
Sista svarsdatum
2024-04-10
Besvarad
2024-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg har vid ett flertal tillfällen hänvisat till Myndigheten för arbetsmiljökunskaps (Mynak) utvärdering av sanktionsavgifternas effektivitet, som ett viktigt underlag att ta hänsyn till innan man går vidare med förslag om att utvidga Arbetsmiljöverkets möjlighet att ta ut sanktionsavgifter.

I februari presenterade myndigheten sin utvärdering, Sanktionsavgifter för överträdelser av arbetsmiljölagen – en effektutvärdering (Rapport 2024:3).

Jag vill därför fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

Vilka slutsatser drar statsrådet av myndighetens utvärderingsrapport om sanktionsavgifterna, och kan riksdagen förvänta sig att regeringen kommer att lägga fram förslag om utökad möjlighet för Arbetsmiljöverket att utdöma sanktionsavgift kopplat till fler föreskrifter? 

Svar på skriftlig fråga 2023/24:772 besvarad av Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Svar på fråga 2023/24:772 Mynaks utvärdering av sanktionsavgifter

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Svar på fråga 2023/24:772 av Johanna Haraldsson (S)
Mynaks utvärdering av sanktionsavgifter

Johanna Haraldsson har frågat mig vilka slutsatser jag drar av Myndigheten för arbetsmiljökunskaps (Mynak) utvärderingsrapport om sanktionsavgifter, och om riksdagen kan förvänta sig att regeringen kommer att lägga fram förslag om utökad möjlighet för Arbetsmiljöverket att utdöma sanktionsavgift kopplat till fler föreskrifter.

Mynak presenterade i februari sin utvärdering, Sanktionsavgifter för överträdelser av arbetsmiljölagen – en effektutvärdering (Rapport 2024:3). Rapporten är en effektutvärdering av sanktionsavgiftssystemet och omfattar tidsperioden från att styrmedlet introducerades 2014 och fram till 2023. Utvärderingen avser sanktionsavgiftssystemets konstruktion, dess implementering, måluppfyllelse och effekter. Det övergripande syftet med utvärderingen är att bidra med kunskap om i vilken mån sanktionsavgifter är ett effektivt styrmedel eller inte, och varför.

Regeringen har tagit del av rapporten med stort intresse. Slutsatser och lärdomar utifrån rapporten kommer att beaktas vid de fortsatta övervägandena gällande Arbetsmiljöverkets sanktionsavgifter.

Stockholm den 10 april 2024

 

 

 

Paulina Brandberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.