näringspolitiska insatser i Bjurholm

Skriftlig fråga 2000/01:1076 av Sjölund, Anders (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-04-20
Anmäld
2001-04-24
Besvarad
2001-04-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 april

Fråga 2000/01:1076

av Anders Sjölund (m) till näringsminister Björn Rosengren om näringspolitiska insatser i Bjurholm

Sveriges minsta kommun, Bjurholm i Västerbottens län, med mindre än 3 000 invånare har sorg. Det enskilt största företaget, Elopak, med 63 anställda lägger ned sin verksamhet i Bjurholm och flyttar till Danmark. Avstånd och sviktande marknad anges som skäl.

Återigen ser vi hur sårbara små kommuner i glesbygd är. Situationen blir inte bättre av att den lokala arbetsmarknaden hämmas av stora transportkostnader på grund av höga bränslekostnader och mycket dåliga vägar.

För Bjurholm innebär bortfallet av dessa 63 arbetstillfällen att kommunens hela existens äventyras. En motsvarande nedläggning av företag i t.ex. Umeå skulle innebära att 3 000 blev arbetslösa. Situationen är således mycket allvarlig. Det företag som avvecklar sin verksamhet har sitt ansvar att ta, men här måste också staten hjälpa till på något sätt. Det behövs naturligtvis stöd nu på kort sikt, men det krävs även mer långsiktiga åtgärder, särskilt vad gäller infrastrukturen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till näringsministern:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta med anledning av att Elopak lägger ned sin verksamhet i Bjurholm?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1076 besvarad av

den 25 april

Svar på frågorna 2000/01:1076 om näringspolitiska insatser i Bjurholm och 1082 om arbetstillfällen i Bjurholm

Statsrådet Ulrica Messing

Anders Sjölund har frågat näringsministern vilka åtgärder han avser vidta med anledning av att Elopak AB lägger ned sin verksamhet i Bjurholm. Yvonne Ångström har frågat mig, utifrån samma bakgrund, om jag har för avsikt att vidta åtgärder så att staten kan medverka till nya arbetstillfällen i Bjurholm. Efter samråd med näringsministern besvarar jag frågorna i ett sammanhang.

Frågeställarna pekar på att Elopak AB, med drygt 60 anställda i Bjurholm, har varslat dessa och avser att lägga ned sin verksamhet i kommunen och flytta den till Danmark. Som skäl härför anförs bl.a. avståndet till marknaden och en sviktande sådan. Till bakgrundsbilden hör också att Bjurholm är en liten kommun, om man mäter i antalet innevånare Sveriges minsta.

Jag vill först uttrycka min medkänsla med de enskilda personer som drabbas av varsel och riskerar att förlora sina arbeten.

Förutom att skapa goda generella förutsättningar för näringslivet i Sverige driver regeringen en politik i syfte att främja tillväxt och utveckling utifrån lokala förutsättningar. De regionala tillväxtavtalen är samordnande instrument för denna.

För att motverka långa avstånd till marknaden för företag i norra Sverige lämnas dels transportbidrag, dels har regeringen bl.a. beslutat att ett rikstäckande bredbandsnät ska byggas upp. Vad gäller statliga infrastrukturåtgärder i övrigt är en proposition under utarbetande inom Näringsdepartementet. Regeringen har för avsikt att presentera denna under hösten.

Vad gäller ytterligare regionalpolitiska åtgärder tillhör Bjurholms kommun det högst prioriterade nationella stödområdet A samt EG:s strukturfonders mål 1 Norra Sverige, vilket ger extra möjligheter för lokala och regionala organ att stödja utvecklingen av den lokala arbetsmarknaden.

En regionalpolitisk proposition är planerad till hösten. I denna är avsikten att redovisa en förnyad regionalpolitik för hela landet för att ytterligare främja möjligheterna till tillväxt utifrån lokala och regionala villkor och motverka den nuvarande ojämna utvecklingen mellan olika delar av Sverige, t.ex. vad gäller sysselsättningen.

Kommunen är tillsammans med Länsstyrelsen i Västerbottens län bäst skickade att arbeta för ny sysselsättning till Bjurholm. Jag har också erfarit att bl.a. länsstyrelsen redan beslutat om åtgärder för att påbörja hanteringen av den uppkomna situationen. Länsarbetsnämnden och arbetsförmedlingen kommer också att spela en viktig roll för att erbjuda hjälp och stöd till de individer som blir drabbade. Arbetsförmedlingen förfogar över en rad viktiga instrument i form av platsförmedling och kompetenshöjande insatser för personer som blir eller riskerar att bli arbetslösa.

Regeringens och min roll i detta arbete är att nationellt prioritera statliga åtgärder och se till att de nationella regelverken möjliggör, stöder och underlättar detta arbete.

En slutlig reflexion i sammanhanget är att kommunens situation delvis bör ses i ett större sammanhang eftersom den ingår i Umeå lokala arbetsmarknad.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.