närpolis i Trångsund-Skogås

Skriftlig fråga 2001/02:638 av Agestav, Amanda (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-31
Anmäld
2002-02-05
Besvarad
2002-02-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 januari

Fråga 2001/02:638

av Amanda Agestav (kd) till justitieminister Thomas Bodström om närpolis i Trångsund-Skogås

I över ett år har Trångsund-Skogås varit utan närpolis. Samtidigt har både kriminalitet och missbruk ökat. Östra Huddinge är en väldigt barn- och ungdomsrik kommundel, många föräldrar känner stor oro. Bl.a. ligger en grundskola alldeles intill Skogås centrum och det är inte positivt att missbruket finns så nära.

De flesta närpoliser på Södertörn har flyttats trots att många medborgare känner att de bor i ett område med stora behov. Redan före närpolisens nedläggning fanns problem i kommundelen, så stora att det från regeringens sida ansågs att stadsdelen skulle få del av storstadssatsningen. I samband med att Trångsund-Skogås fick storstadssatsningspengarna, så sker två mord i Skogås. Vad händer senare samma år? Jo, närpolisen tas bort!

I Trångsund-Skogås kommundel har medborgare engagerat sig och samlat in namnunderskrifter för att få tillbaka närpolisen i området. Trångsund-Skogås är bara ett exempel av många där närpolisen försvunnit. Närpoliser är en förutsättning för ett tryggt samhälle och en trygg boendemiljö.

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att säkerställa en fungerande närpolisverksamhet i hela landet?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:638 besvarad av

den 6 februari

Svar på fråga 2001/02:638 om närpolis i Trångsund-Skogås

Justitieminister Thomas Bodström

Amanda Agestav har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa en fungerande närpolisverksamhet i hela landet. Frågan är ställd mot bakgrund av sammanslagningar av närpolisområden i Huddinge kommun.

Det är polismyndigheterna som beslutar vilka geografiska områden närpolisområdena ska täcka. Polismyndigheterna har den kunskap som krävs för att göra bedömningar på lokal nivå. Jag avstår därför från att kommentera gränsdragningar i enskilda län eller kommuner.

Jag har förståelse för den oro människor känner när polisens resurser är för små. Regeringen gör nu den största satsningen på polisen någonsin. Under budgetperioden fram t.o.m. år 2004 höjs polisens anslagsram med nästan 2 miljarder kronor utöver pris- och löneomräkningen. Den stora satsningen kommer att ge fler poliser och större resurser för att förebygga och bekämpa brott. Fler civila specialister ska anställas. Satsningen på att utveckla den lokala polisen @ närpolisreformen @ ska fullföljas.

Polisutbildning bedrivs såväl vid Polishögskolan i Solna som vid universiteten i Umeå och Växjö. Enligt Rikspolisstyrelsens bedömning bör resurstillskotten göra det möjligt att utbilda så många poliser att det år 2004 finns 17 000 poliser. Att polisutbildning bedrivs på flera platser gör det lättare att rekrytera poliser till olika delar av landet.

Brottsförebyggande rådet behandlade i rapporten Hur-Var-Närpolis frågan om storleken på närpolisområden. Rådet konstaterade att det finns två omständigheter att ta hänsyn till: dels närheten till medborgarna, dels effektiviteten i polisverksamheten. Brottsförebyggande rådets bedömning är att alltför små närpolisområden inte kan fungera effektivt och ge den service som medborgarna har rätt att kräva. Alltför små närpolisområden riskerar att bli sårbara för olika typer av störningar, som exempelvis vakanser, sjukskrivningar och ledigheter. Det problemorienterade, långsiktigt brottsförebyggande arbetet riskerar dessutom att få stå tillbaka i små närpolisområden för att resurserna bara räcker till akuta insatser. Av Brottsförebyggande rådets rapport framgår att det problemorienterade arbetet måste utvecklas.

I takt med att närpolisen utvecklas får vi ökad kunskap om hur balansen ska upprätthållas mellan antalet närpolisområden och polisiär effektivitet. Jag följer noga utvecklingen av närpolisen men avser för närvarande inte vidta några åtgärder i frågan om närpolisområdenas storlek.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.