Till innehåll på sidan

Nationella antagningar för gymnasieutbildningar i musik

Skriftlig fråga 2005/06:1880 av Lindgren, Ulrik (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-27
Besvarad
2006-07-11
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 juni

Fråga 2005/06:1880 av Ulrik Lindgren (kd) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Nationella antagningar för gymnasieutbildningar i musik

I snart 40 år har Landstinget Dalarna bedrivit utbildning i musik vid Musikkonservatoriet i Falun. Skolan har i dag ett riksrekryterande specialutformat gymnasieprogram i musik, och påbyggnadsutbildningar i musik respektive dans. Denna termin har skolan sammanlagt 72 studerande.

Musikkonservatoriet har genom åren lyckats väl i sin ambition att utveckla många unga och lovande musiker för vidare studier vid högskolor och akademier. Skolverket har upprepande gånger kvalitetsgranskat verksamheten och 2005 bedömde man att utbildningen är av god kvalitet och att eleverna uppvisar goda resultat när de lämnar skolan.

Trots detta har Skolverket föreslagit att Musikkonservatoriet inte längre ska ha tillstånd att göra riksintag. Som motiv anges att de estetiska programmen kan tillgodose behoven av förberedande musikhögskoleutbildning.

Ett indraget riksintagstillstånd vore ett dråpslag för Musikkonservatoriet i Falun och för svenskt musikliv. Konkurrensen inom musiklivet är stenhård. För att lyckas krävs utbildningar som tidigt ger en solid grund för högre studier. De estetiska programmen kan i dag inte skapa denna miljö. Både musikhögskolorna och yrkeslivet har i dag problem att rekrytera framtidens professionella musiker. Specialutformande gymnasieutbildningar i musik har därför en central roll i en utbildningsstruktur som inte tål någon ytterligare försvagning.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder så att gymnasieskolor med specialutformade program i musik kan rekrytera nationellt för att utbilda lovande musiker för vidare studier vid högskolor och akademier?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1880 besvarad av

den 11 juli

Svar på fråga 2005/06:1880 om nationella antagningar för gymnasieutbildningar i musik

Statsrådet Ibrahim Baylan

Ulrik Lindgren har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder så att gymnasieskolor med specialutformade program i musik kan rekrytera nationellt för att utbilda lovande musiker för vidare studier vid högskolor och akademier.

Regeringen kan bevilja skolor riksrekrytering om utbildningen är av särskilt nationellt intresse (se 5 kap. 9 och 14 §§ skollagen [1985:1100]). Syftet med riksrekrytering är framför allt att göra det möjligt att få ett tillräckligt elevunderlag för att genomföra utbildning inom små yrken med starkt specialiserade och kostnadskrävande utbildningar. I propositionen Kunskap och kvalitet @ elva steg för utvecklingen av gymnasieskolan (prop. 2003/04:140) har regeringen bedömt att införandet av frisökning kommer att minska behovet av riksrekryterande utbildningar betydligt.

Inom vissa utbildningsområden kommer det dock även i fortsättningen att behövas riksrekrytering för att utbildning över huvudtaget ska komma till stånd. Vid beslut om riksrekrytering kan regeringen ta hänsyn till om utbildningen till exempel kräver speciell kostnadskrävande utrustning eller om utbildningen avser att bevara gamla hantverkstraditioner. Regeringen har även möjlighet att ta regionala hänsyn. I ovan nämnda proposition framgår också att regeringen anser att det utöver ett nationellt behov av utbildningen krävs att kostnaden för utbildningen står i rimlig proportion till nyttan och att utbildningen hör till gymnasieskolans kunskapsuppdrag. Vidare bör en central yrkesnämnd eller motsvarande yttra sig om utbildningsbehov och kvaliteten på utbildningen.

Skolor som från och med hösten 2007 vill driva riksrekryterande utbildningar har inkommit till Skolverket med ansökningar.

Skolverket har analyserat det nationella behovet av de olika utbildningarna, bedömt utbildningarnas kvalitet och kostnader samt inkommit till regeringen med yttrande över varje enskild ansökan. Huvudmännen bereds också möjlighet att inkomma med kompletterande information med anledning av Skolverkets yttrande. Just nu handläggs dessa ansökningar i Utbildnings- och kulturdepartementet och jag kan därför inte kommentera enskilda ärenden eller kategorier av ärenden närmare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.