Till innehåll på sidan

Nationella riktlinjer för föräldraansvar vid funktionsnedsättning

Skriftlig fråga 2021/22:1187 av Mattias Karlsson i Luleå (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-01
Överlämnad
2022-03-02
Anmäld
2022-03-03
Svarsdatum
2022-03-09
Sista svarsdatum
2022-03-09
Besvarad
2022-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Enligt 22 kap. 5 § socialförsäkringsbalken ska Försäkringskassan bortse från de behov som en förälder normalt ska tillgodose enligt föräldrabalken, med hänsyn till barnets ålder, utveckling och övriga omständigheter, vid bedömningen av rätten till omvårdnadsbidrag. Detta är ett förtydligande som görs i förhållande till regelverket för vårdbidrag. I prop. 2017/18:190, s. 71, framhåller regeringen att barnets ålder påverkar vad Försäkringskassan kan räkna med ingår i de behov som en förälder normalt ska tillgodose. Ett exempel är att alla små barn har ett stort behov av hjälp, omvårdnad och tillsyn och att detta ryms inom föräldraansvaret, oavsett om barnet har en funktionsnedsättning eller inte.

Det är endast de behov av omvårdnad och tillsyn som uppkommer på grund av funktionsnedsättningen – och som går utöver vad som ingår i det normala föräldraansvaret – som kan ligga till grund för omvårdnadsbidraget. Men Försäkringskassans försäkringsutredare och beslutsfattare måste då veta vad som ingår i ett normalt föräldraansvar för barn i olika åldrar, för att kunna bedöma vad som är behov utöver vad som ingår i ett normalt föräldraansvar.

Enligt en granskning av Inspektionen för socialförsäkringen visar det sig att det kan vara svårt att bedöma vad som ingår i det normala föräldraansvaret. Det finns inga utarbetade gemensamma riktlinjer och inget utvecklat stöd för försäkringsutredarna och beslutsfattarna om vad som kan anses vara behov som en förälder normalt ska tillgodose vid olika åldrar. Konsekvensen kan bli att föräldrar med barn som har likartad funktionsnedsättning och liknande behov bedöms på olika sätt.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att ge lämplig myndighet i uppdrag att utarbeta nationella riktlinjer om vad föräldraansvaret omfattar för omvårdnadsbidrag?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1187 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

S2022/01343 Socialdepartementet Socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1187 Nationella riktlinjer för föräldraansvar vid funktionsnedsättning av Mattias Karlsson i Luleå (M)

Mattias Karlsson i Luleå har frågat mig om jag avser att ge lämplig myndighet i uppdrag att utarbeta nationella riktlinjer om vad föräldraansvaret omfattar för omvårdnadsbidraget.

Frågan om föräldraansvar är komplex och inte heller ny för omvårdnadsbidraget utan ingick även i bedömningen om vårdbidrag innan reformen. Det är mycket bra att Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) nu har analyserat frågan.

Bedömning av normalt föräldraansvar inom olika förmåner är en aktuell fråga och behöver analyseras noggrant. Inom personlig assistans pågår ett arbete där föräldraansvaret föreslås smalnas av och göras mer rättssäkert genom ett schabloniserat föräldraavdrag. Förslaget är dock begränsat till bedömningen av barns rätt till personlig assistans, varför en direkt överföring av förslaget inte låter sig göras.

Regeringen beskrev i propositionen för reformen om införandet av omvårdnadsbidrag varför regeringen inte ansåg det vara aktuellt att i det sammanhanget närmare ange vad som omfattas av begreppet normalt föräldraansvar. Det är behovet av omvårdnad och tillsyn som barnet kan antas vara i behov av på grund av sin funktionsnedsättning som bör ligga till grund för bedömningen av rätten till omvårdnadsbidrag. De behov som kan ge rätt till omvårdnadsbidraget bör nämligen vara sådana som ligger utanför det som en förälder har att tillgodose inom ramen för föräldraansvaret enligt föräldrabalken.

Regeringen analyserar nu noggrant resultatet av ISF:s granskning. För regeringen är det viktigt att dessa stöd för familjer som har särskilt behov av dem fungerar väl och på det sätt som är avsett. De rekommendationer som ISF presenterar i sin granskning är ett viktigt underlag för att regeringen ska kunna ta ställning till behovet av att vidta ytterligare åtgärder.

Stockholm den 9 mars 2022

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.