Nedläggningen av sågverket i Östavall

Skriftlig fråga 2019/20:2004 av Jörgen Berglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-20
Överlämnad
2020-08-20
Anmäld
2020-08-27
Svarsdatum
2020-09-03
Sista svarsdatum
2020-09-03
Besvarad
2020-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Ånge kommun i Västernorrland har drabbats av ett svårt bakslag i och med att sågverket i Östavall nu lagt ned. Sågverket var en av de största privata arbetsgivarna i kommunen.

Nedläggningen innebär att mer än hundra arbetstillfällen försvinner från Östavall, en by med mindre än 200 invånare. Östavall tillhör Ånge kommun som har drygt 9 000 invånare. Jämfört med Stockholms stad som är drygt 100 gånger så stort som Ånge hade det motsvarat 10 000 jobb.

Regeringen hade agerat om nedläggningen skett i Stockholm. 10 000 drabbade är naturligtvis i antal betydligt fler än 100. Effekten är dock värre i Ånge kommun än om det drabbat Stockholm. I Stockholm finns en mycket större arbetsmarknad och förutsättningar för fler jobb. Det finns inte på orter som Östavall och kommuner som Ånge.

En regering måste ta ansvar för hela Sverige, inte bara vissa delar. Hittills har inget hörts från den socialdemokratiska regeringen.

Med anledning av detta önskar jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att stötta befolkningen i Östavall och Ånge kommun i och med nedläggningen av sågverket i Östavall?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2004 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)



A2020/01771/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2004 av Jörgen Berglund (M)
Nedläggning av sågverket i Östavall

Jörgen Berglund har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att stötta befolkningen i Östavall och Ånge kommun i och med nedläggningen av sågverket i Östavall.

I den uppkomna situationen som följer av coronaviruset för regeringen en aktiv arbetsmarknadspolitik för att möta en ökande arbetslöshet och samtidigt underlätta matchningen av arbetssökande kvinnor och män till de lediga jobben.

Arbetsförmedlingen har en nationell varselhantering och myndigheten har en stor erfarenhet av att agera vid större varsel. Myndigheten har utvecklat särskilda rutiner för dessa situationer och har beredskap att aktivera sin varselorganisation. Arbetsförmedlingen har sedan coronapandemin blev ett faktum förstärkt den nationella funktion inom myndigheten som hanterar inkomna anmälningar om varsel.

I samband med större varsel har Arbetsförmedlingen möjlighet att samverka med arbetsgivaren som varslat om uppsägning, arbetstagar- och omställningsorganisationer och kommunen men även vid behov med regionerna, Tillväxtverket och länsstyrelsen. Det är viktigt att Arbetsförmedlingen samverkar med berörda omställningsorganisationer och att det stöd individen fått från sin omställningsorganisation tas tillvara om fortsatt stöd hos Arbetsförmedlingen skulle bli aktuellt.

När det gäller varslet och uppsägningarna vid sågverket i Östavall har Arbetsförmedlingen informerat Arbetsmarknadsdepartementet om att det finns en aktiv samordningsgrupp bestående av bl.a. Arbetsförmedlingen, kommunens näringslivskontor, Trygghetsstiftelsen, Trygghetsrådet och de fackliga parterna. Arbetsförmedlingen har bl.a. hållit informationsträffar och arbetar med att matcha personer mot företag på orten som behöver rekrytera.

Arbetsförmedlingens varselansvariga ansvarar för information till och vid behov kontakt med arbetsgivare om vilket stöd de kan erbjudas för att underlätta omställningen för de arbetstagare som berörs. Det kan handla om allt från att tillhandahålla information för att arbetsgivaren själv ska kunna informera sin personal, till att vid behov vara en part på plats hos arbetsgivaren tillsammans med arbetstagar- och omställningsorganisationer. Arbetsförmedlingen arbetar med att ta fram webbinarier riktade till de varslade så att de får bättre information om vad de behöver göra.

Arbetsförmedlingen kan erbjuda stöd för att underlätta för personer som drabbats av uppsägning att hitta ett nytt arbete. I ett första läge handlar det oftast om att informera och kartlägga de personer som varslats. Efter en arbetsmarknadspolitisk bedömning kan individen i ett senare skede vid behov ges tillgång till insatser såsom matchningsinsatser, praktik och utbildning.

Regeringen har utifrån den rådande coronapandemin bedömt att det kommer att finnas ett ökat behov av utbildning och har gjort omfattande satsningar som även kan komma de personer som drabbas av denna nedläggning till gagn. Ökade resurser har tillförts universitet och högskolor bl.a. genom en utbyggnad av antalet permanenta och tillfälliga utbildningsplatser, satsning på basår för att öppna upp fler vägar till högskolan och förstärkta möjligheter till distansundervisning. Reformer inom studiemedelssystemet har också genomförts för att underlätta för högre studier. Regeringen har också, inom ramen för kunskapslyftet, tillfört medel för ytterligare platser inom regionalt yrkesvux, yrkeshögskola och folkhögskola. Många av utbildningarna finns tillgängliga på distans.

Regeringen följer noga utvecklingen på arbetsmarknaden.

Stockholm den 3 september 2020

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.