Nedstängningen av kopparnätet

Skriftlig fråga 2021/22:1132 av Mattias Karlsson i Luleå (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-21
Överlämnad
2022-02-21
Anmäld
2022-02-22
Svarsdatum
2022-03-02
Sista svarsdatum
2022-03-02
Besvarad
2022-03-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Sedan 2010 har Telia arbetat med att ersätta det gamla kopparnätet som används för fast telefoni och asymmetrisk digital abonnentlinje (ADSL). Under innevarande år kommer 145 kommuner och 299 orters telestationer att påverkas. Redan år 2026 ska det vara borta helt. På papperet ska det finnas täckning nästan överallt – men det stämmer inte. I många byar och bland många hushåll, till exempel i Norrbotten, finns det varken snabbt bredband eller stabil mobiltäckning.

Nedsläckningen av det gamla kopparnätet medför problem och en stark oro för människor som bor i områden där det gamla kopparnätet avskaffas utan att de nya lösningarna är helt utbyggda och finns tillgängliga. Nedstängningen av kopparnätet går på många håll i Sverige helt enkelt för snabbt i förhållande till utbyggnaden av fiber eller mobil teknik.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar följande:

 

Hur avser statsrådet att verka för att det sker en större tidsmässig harmonisering mellan nedläggningen av kopparnätet och tillgången till snabbt bredband och stabil mobiltäckning?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1132 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

I2022/00460 Infrastrukturdepartementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1132 av Mattias Karlsson i Luleå (M)
Nedstängningen av kopparnätet

Mattias Karlsson har frågat mig hur jag avser att verka för att det sker en större tidsmässig harmonisering mellan nedläggningen av kopparnätet och tillgången till snabbt bredband och stabil mobiltäckning.

Regeringens mål är att hela Sverige bör ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet år 2023. Målet följs kontinuerligt upp och Post- och telestyrelsen (PTS) har i uppdrag att kartlägga tillgången till infrastruktur och tjänster för elektronisk kommunikation. Enligt kartläggningen för 2020 hade under det året totalt ca 92,6 procent av alla geografiska områden där man normalt befinner sig tillgång till mobila tjänster. Kartläggningen för 2021 redovisas i mars 2022.

Eftersom kopparnätet ägs av Telia Company AB (Telia) är det bolaget som avgör vilka delar av nätet som ska avvecklas. Det är styrelsen och ledningen för Telia som inom ramen för bestämmelserna i aktiebolagslagen (2005:551) ansvarar för och sköter bolagets verksamhet vilket inkluderar driften av kopparnätet.

Enligt förordningen (2018:20) om stöd för åtgärder som ger tillgång till telefoni och funktionell tillgång till internet ska PTS se till att privatpersoner och företag som saknar tillgång till telefoni och funktionell tillgång till internet får stöd för åtgärder som ger sådan tillgång där inga marknadsmässiga lösningar finns. Detta gäller hela landet.

Dessutom ska PTS, enligt sitt regleringsbrev för 2022, följa avvecklingen av kopparnätet. PTS ska även följa vilka ersättningslösningar som erbjuds i de fall elektroniska kommunikationstjänster har varit beroende av kopparnätet. Vid behov ska myndigheteten rapportera och föreslå åtgärder till regeringen.

Stockholm den 2 mars 2022


Khashayar Farmanbar

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.