Neutral politik för de olika energislagen

Skriftlig fråga 2021/22:1031 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-08
Överlämnad
2022-02-09
Anmäld
2022-02-15
Svarsdatum
2022-02-16
Sista svarsdatum
2022-02-16
Besvarad
2022-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Statsrådet anför i den särskilda energidebatten om de höga energipriserna i Sverige initierad av Kristdemokraterna fredagen den 4 februari att regeringens politik har sin grund i en kraftslagsneutral energipolitiken.

Samtidigt kan vi läsa i artikel i Dagens industri den 3 februari att statsrådet ser kärnkraften som varken snabb eller billig, men planerbar. Detta helt utan faktahänvisning.

Statsrådet lyfter i riksdagsdebatten vindkraftens styrkor och kärnkraftens svagheter. Statsrådet använder kostnaderna för kärnkraft utan att ta upp kostnader för vindkraft, vad avser exempelvis den massiva utbyggnaden av elinfrastruktur som behöver göras.

Detta samtidigt som de olika kraftslagen i bland annat en rapport från Svenskt Näringsliv anses komplettera varandra och ge den billigaste stabila energimixen. Kärnkraft ger möjlighet genom att vara planerbar att en större andel vind- och solenergi kan finnas i systemet och vi ändå kan ha ett stabilt elenergisystem. 

Min fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar lyder:

 

På vilket sätt avser statsrådet att verka för att de olika energislagen på bästa sätt finns i den svenska energimixen, för att möjliggöra en stabil och billig elenergiförsörjning för att hålla de svenska elpriserna på en låg nivå?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1031 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

I2022/00330 Infrastrukturdepartementet Energi- och digitaliseringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1031 av Lotta Olsson (M)
Neutral politik för de olika energislagen

Lotta Olsson har frågat mig på vilket sätt jag avser att verka för att de olika energislagen på bästa sätt finns i den svenska energimixen, för att möjliggöra en stabil och billig elenergiförsörjning för att hålla de svenska elpriserna på en låg nivå.

Regeringen arbetar för att Sverige ska ha en säker, konkurrenskraftig och hållbar energiförsörjning.

Olika kraftslagen har olika egenskaper som kompletterar varandra. Vattenkraftens reglerbarhet har stor betydelse för att upprätthålla effektbalansen i det svenska elsystemet. Kärnkraften har en viktig roll som baskraft i den svenska elproduktionen och förväntas utgöra en betydande del av energimixen under överskådlig framtid.

Regeringen avgör inte vilka kraftslag som elproducenter ska välja att investera i. Beslut om investeringar i nya elproduktionsanläggningar fattas av elmarknadens aktörer och vi kan konstatera att investeringsviljan i vindkraft just nu är stor. Regeringens elektrifieringsstrategi tar ett helhetsgrepp om framtidens elektrifiering och lägger bland annat grunden för en marknadsmodell för säker, konkurrenskraftig och hållbar energiförsörjning.

Den tekniska utvecklingen medför nya metoder för balanskraft och lagring som kan utgöra viktiga komplement när andelen förnybara produktionsslag ökar. Potentialen i energilager är stor, inte minst i form av batteri- och vätgastillämpningar. Därför har regeringen gett Affärsverket svenska kraftnät (Svenska kraftnät) i uppdrag att göra en omvärldsanalys som beskriver utveckling, potential och behov i fråga om lagring av el och andra flexibilitetstjänster som kan bidra till en väl fungerande elmarknad. Därtill arbetar Svenska kraftnät kontinuerligt med att utveckla stödtjänster för att förbättra marknadens funktion.

Svenska kraftnät bedömer i sin långsiktiga elmarknadsanalys att flexibilitet i elanvändningen vid 2045 kommer att vara avgörande för ett fungerande kraftsystem med hög elektrifiering. För att säkerställa att den tillkommande elförbrukningen inom industrin har möjlighet att bidra med flexibilitet i kraftsystemet avser Svenska kraftnät att inleda en dialog med berörda parter.

Svenska kraftnät planerar även omfattande förstärkningar av transmissionsnätet och närmare tredubblar sina nätinvesteringar under de kommande tre åren jämfört med föregående treårsperiod.

Utöver det har regeringen lagt fram förslag för att korta ledtiderna och göra det lättare att bygga ut det svenska elnätet samt uppdragit åt Svenska kraftnät att bygga ut transmissionsnätet till havs för att underlätta för investeringar i havsbaserad energiproduktion.

Energieffektivisering har en viktig roll i omställningen till hållbara energisystem såväl nationellt som globalt. Regeringen bedömer att det finns en stor potential för ytterligare energieffektivisering.

Stockholm den 16 februari 2022

Khashayar Farmanbar

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.