Nollvision för självmord

Skriftlig fråga 2019/20:122 av Clara Aranda (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-08
Överlämnad
2019-10-09
Anmäld
2019-10-10
Svarsdatum
2019-10-16
Sista svarsdatum
2019-10-16
Besvarad
2019-10-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Varje år tar ca 1 500 personer sitt liv i Sverige. Fyra personer om dagen avslutar sitt liv, och omkring 15 000 personer om året försöker ta sitt liv. Utöver det har runt 150 000 personer allvarliga självmordstankar.

Det har nu gått elva år sedan nollvisionen för suicid antogs av den dåvarande alliansregeringen. Insatserna har under årens gång varit vaga och långt ifrån tillräckliga för att uppnå resultat. En uppenbar avsaknad av tydlig struktur och konkreta delmål är givetvis en av många orsaker till att arbetet för nollvisionen står stilla. Det niopunktsprogram som arbetades fram efter att riksdagen fattat beslut om nollvisionen har varken har reviderats eller uppdaterats efter alla år.

För att vända utvecklingen och arbeta i linje med målsättningen om minskat antal suicid krävs samordning och planläggning av det fortsatta arbetet. Det arbetet bör ledas av en nationell samordnare med samlat ansvar för det nationella arbetet med suicidprevention. 

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är därför:

 

Hur ser ministern på möjligheten att tillsätta en nationell samordnare med samlat ansvar för det nationella arbetet med suicidprevention?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:122 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2019/20:122 av Clara Aranda (SD)
Nollvision för självmord

Clara Aranda har frågat mig hur jag ser på möjligheten att tillsätta en nationell samordnare med samlat ansvar för det nationella arbetet med suicidprevention.

Regeringen har genomfört stora satsningar på suicidprevention under de senaste åren. Regeringen beslutade 2015 att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att samordna arbetet med suicidprevention på nationell nivå. Det är regeringens mening att suicidfrågan bör hanteras långsiktigt. Genom att ge det nationella samordningsansvaret till en myndighet säkerställs att ny kunskap och vägledning förvaltas och sprids på ett ändamålsenligt sätt. Folkhälsomyndigheten har även fått i uppdrag att förbereda och genomföra en informations- och kunskapshöjande insats inom området psykisk hälsa och suicidprevention, med syftet att bidra till att minska stigma kring psykisk ohälsa och suicid. Under 2019 har Folkhälsomyndigheten fördelat drygt 30 miljoner kronor i verksamhetsbidrag till ideella organisationer för att stödja kunskapsutveckling inom psykisk hälsa och suicidprevention. Regeringen har föreslagit en ökning med 35 miljoner kronor under 2020 för bidrag till civilsamhället i syfte att stärka det suicidpreventiva arbetet. Hälso- och sjukvården och socialtjänsten är viktiga aktörer. I maj fick Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram och sprida kunskap som stöd i deras arbete med att förebygga suicid. I dagsläget finns inga planer på att också inrätta en nationell samordnare.

Stockholm den 16 oktober 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.